Glas Javnosti

HRVATI NEMAJU ŠTA DA TRAŽE NA EVROPSKOM PRVENSTVU: IT tehnologija kaže da će ova zemlja biti PRVAK EVROPE!

Fudbal
Autor: Glas javnosti

Ostalo je još samo tri dana do dugo očekivanog Evropskog prvenstva u fudbalu koje se zbog pandemije korone održava sa godinu dana zakašnjenja. Naravno, već se prave predviđenja kako će ko proći a ovoga puta prognozu je davala veštačka inteligencija.

Ako se pita veštačka inteligencija, sigurni osvajač predstojećeg Evropskog prvenstva je reprezentacija Francuske.

Platforma "Stats perform" zasniva svoje rezultate na kladioničarskim koeficijentima i na statističkim podacima za svakog igrača i selekciju. Model uzima u obzir snagu protivnika i težinu puta do finala koristeći verovatnost ishoda utakmice, sastav grupe i kostur nokaut-faze. Zatim simulira ostatak turnira 40.000 puta. Analizirajući ishode svake od tih utakmica, model izračunava verovatnoću progresa svake ekipe iz runde u rundu kako bi došao do konačne procene.

pixabay

Ako Francuska zaista zaista osvoji trofej onda će Didije Dešam postati prvi čovek koji je svetsko i evropsko prvenstvo osvojio kao igrač i kao selektor. Ujedno je i jedini selektor na ovom prvenstvu koji je osvajao taj turnir kao igrač.

Francuskoj se daje 20.5 odsto šansi za prvo mesto. S obzirom da su "Trikolori" u F grupi smrti a da joj se daje 46.8 odsto šansi da je osvoji, jasno je zašto su prvi favoriti.

Poređenja radi, Španiji se daje 70.3 odsto šansi za osvajanje grupe E, Holandiji 65.9 za grupu C, Englezima 64.6 za grupu D, a Belgijancima 63.5 za prvo mesto u grupi B.

I upravo je Belgija ta koja se smatra jako opasnom. Njen koeficijent za titulu je 15.7 odsto. Belgija je uz Francusku jedina evropska selekcia koja je ušla u četvrtfinale na tri poslednja velika takmičenja.

Treći favorit je Španija sa 11.3 odsto, i to su jedine tri selekcije sa dvocifrenim postotkom. U grupi timova koji vrebaju iz drugog plana su Nemačka, Portugal i Italija. Zanimljivo, Englezima se daje tek 5.2 odsto šansi, a mesto velikog autsajdera se daje i Hrvatskoj, aktuelnom vicešampionu sveta, svega 1 odsto.

Ipak, fudbal nije veštačka inteligencija, pa su čuda itekako moguća.

(Glas javnosti)

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI
KOMENTAR