Glas Javnosti
posta

HRVATI NEĆE DA KLEČE NA PRVENSTVU: Kockasti odbili da odaju počast žrtvama RASIZMA!

Fudbal
Autor: Glas javnosti

Sutra počinje Evropsko prvenstvo u fudbalu, godinu dana kasnije zbog korona pandemije. Još jedna novina biće i klečanje fudbalera na centru pre prvog sudijskog zvižduka kao vid podrške žrtvama rasizma u svetu. Ipak, to klečanje se neće destiti ne utakmici Hrvatske reprezentacije.

Pokret protiv rasizma "Black Lives Matter", osim američkog kontinenta, odavno je zahvatio i Evropu gde fudbaleri često kleče uoči utakmice, posebno u engleskom prvenstvu, u Premijer ligi i Čempionšipu. Engleska reprezentacija isto će učiniti uoči otvaranja Eura s Hrvatskom, dok će "vatreni" takav oblik borbe za jednakost ipak izbeći jer nije obavezan po UEFA protokolima, javlja "Daily Mail", prenose hrvatski mediji.

No, Uefa ipak moli navijače da se suzdržavaju od zviždanja tokom tog gesta, kažu kako imaju nultu toleranciju i da će dozvoliti svakome da kleči ako to želi.

Hrvatska reprezentacija dosad nije klečala uoči bilo koje utakmice, dok je mlada reprezentacija to učinila u prvoj fazi U-21 Eura pre utakmice sa Englezima. Ekipa Gareta Sautgejta dobila je salve zvižduka navijača zbog klečanja u pripremnim utakmicama protiv Austrije i Rumunije, ali je engleski selektor insistirao da njegovi igrači to i dalje rade.

- Nisam to želeo da čujem zbog naših tamnoputih igrača. Imamo situaciju da neki ljudi misle da je to politički stav sa kojim se oni ne slažu. To nije razlog zbog kojeg igrači to rade. Podržavamo jedni druge. Bio sam zadovoljan što je većina kleknula - rekao je engleski selektor.

Ostali protivnici iz grupe, Škoti i Česi, još uvek nisu otkrili da li će klečati pre utakmica.

Škotski selektor Stiv Klark rekao je da će se njegovi igrači dogovoriti hoće li pružati takav oblik podrške, dok su Česi ranije, umesto klečanja, jednostavno pokazivali na znak na svom dresu "Uefa Respect".

Nedavno su i mađarski navijači izviždali reprezentativce Irske uoči početka prijateljske utakmice dve reprezentacije.

(Glas javnosti)

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI
KOMENTAR