Glas Javnosti

GVARDIOLA: Saudijci su stvarnost u fudbalu današnjice

Fudbal
Autor: Glas javnosti

Upliv kapitala iz Saudijske Arabije do te mere je poremetio fudbalsko tržište u Evropi da se svi pitaju hoće li najbogatiji klubovi sa Starog kontinenta moći da dobiju utakmicu sa platežno još moćnijom konkurencijom iz Persijskog zaliva.

Nisu kupci sa Bliskog istoka doveli baš svakoga koga su hteli ovog leta, ali je Kristijano Ronaldo u pravu kada je primetio da je svojim dolaskom u Al Nasr naveo mnoge viđenije kolege da naprave isti korak u karijerama i to, naravno, naplate sumama novca od kojih boli glava. 


"Saudijska liga je promenila tržište. Pre nekoliko meseci je samo Ronaldo prešao tamo, niko nije mogao da zamisli da će ovoliko vrhunskih igrača igrati u Pro ligi. To će se samo povećati vremenom, zato klubovi moraju da budu svesni razvoja događaja. Rijad je dobio neverovatnu ponudu, zato nismo mogli da ga sprečimo da promeni sredinu“, tako o aktuelnom fenomenu razmišlja Žozep Pep Gvardiola, trener Mančester sitija koji je pre neki dan zaradio 30 miliona funti od prodaje Rijada Mareza u Al Ahli. 

On sam ne boji se ishoda za budućnost evropskog klupskog fudbala, već, za sada, mirno prihvata novu realnost. 

"Nisam preterano zabrinut, ne radi se o pretnji na tržištu – to je već stvarnost. Žele da stvore kvalitetnu ligu i zasad im uspeva. Ne znam da li je to održivo, ali čini mi se da su sposobni za tako nešto", objektivan je osvajač brojnih trofeja sa "građanima" i pre toga Barselonom.

Za neupućene, u saudijskoj najjačoj ligi ovog leta su završili: Ruben Neveš, Kalidu Kulibali, Malkom, Sergej Milinković-Savić (Al-Hilal), Seko Fofana, Aleks Teles, Marcelo Brozović, Kristijano Ronaldo, Anderson Taliska (Al Nasr), Karim Benzema, Engolo Kante, Žota (Al Itihad), Eduard Mendi, Roberto Firmino (Al Ahli), kao i Džordan Henderson i Musa Dembele (Al Itifak).

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR