Glas Javnosti

GUBICI EVROPSKIH FUDBALSKIH KLUBOVA ZBOG KORONE 4 MILIJARDE EVRA

Fudbal
Autor: Glas Javnosti

Fudbalski klubovi iz Evrope očekuju da će tokom ove i naredne godine izgubiti ukupno četiri milijarde evra zbog pandemije, saopštilo je Evropsko udruženje klubova.

Ovo udruženje (ECA) u novoj studiji procenuje da će klubovi iz 55 evropskih zemalja ove sezone imati gubitak od 1,6 milijardi evra, a naredne čak 2,4 milijarde evra.

-Rezultati pokazuju da je finansijski uticaj korona virusa na evropske klubove već u ovom trenutku seizmološki šok. Nažalost, taj šok će se nastaviti i sledeće sezone, pa će ovo biti prava egzistencijalna kriza fudbala- izjavio je Čarli Maršal, izvršni direktor ECA, prenosi bankar.me.

Zbog pandemije je, takođe, pala vrednost samih igrača i klubova. Osim toga, igranje utakmica pred praznim tribinama je dodatno ugrozilo zaradu klubova.

U deset liga, koje je obuhvatilo istraživanje ECA, uključujuči i pet najjačih i najbogatih – englesku, francusku, nemačku, italijansku i špansku, klubovi se ove sezone suočavaju sa gubitkom od 400 miliona evra od neprodatih ulaznica.

Taj iznos će, međutim, biti tri puta veći naredne sezone, ukoliko se utakmice i dalje budu igrale bez gledalaca, pokazuje izveštaj ovog udruženja.

Predviđa se i veliki pad plata samih igrača, a predstojeći prelazni rok pružiće pravu sliku koliko je fudbal pogođen pandemijom.

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI
KOMENTAR