Glas Javnosti

FUDBAL VIŠE NIKAD NEĆE BITI ISTI: Stiže set novih pravila koja će izmeniti igru IZ KORENA

Fudbal
Autor: Glas javnosti

IFAB, najviše telo fudbalskih sudija, održava u Dohi u Kataru sastanak na kome treba da odobri promene u pravilima ove igre.

Promene obuhvataju razna pravila, neke se tiču pozicija igrača, neke izmena igrača, a neke kaznenih odredbi igre kao što je ofsajd ili igranje rukom.

Ono što je jasno jeste da će FIFA zadržati pravilo PET izmena tokom utakmice. To pravilo je ustanovljeno kao privremeno rešenje tokom pandemije, a sada će postati trajno kada su u pitanju FIFA takmičenja.

Jedno od promena tiče se boje kartona koje će dobiti igrač koji rukom spreči očiglednu mogućnost za gol protivnika. U tom slučaju biće mu pokazan direktan crveni karton, bez obzira na kom delu terena je taj prekršaj napravljen.

Pravilo koje se menja jeste pozicija golmana prilikom izvođenja penala. Po novim propozicijama golman tokom izvođenja najstrože kazne mora biti na gol liniji sa obe noge! Dakle, ne sme da stoji ispred ili iza gol linije.

Najviše diskusije izazvaće pitanje odsajda. Verovatno se u Dohi neće odlučivati o tome, ali jedan od predloga je uvoženje "polu-automatskog" ofsajda. Radi se o situaciji u kojoj je napadačkom igraču zadnji deo tela kojim može da dodirne loptu u liniji sa odbranom. U tom slučaju neće biti sviran ofsajd.

Pjerluiđi Kolina, predsednik FIFA komiteta sudija, poručio je da se i dalje traži rešenje za problem ofsajda.

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR