Glas Javnosti

FSS ĆE ZA TRI KIKSA U KATARU DOBITI OGROMAN NOVAC: Evo koliko će FIFA da plati za dva poraza i bod

Fudbal
Autor: Glas javnosti/blic

Fudbalski savez Srbije dobiće 8,6 miliona evra od FIFE za učešće na Svetskom prvenstvu u Kataru.


Toliko se zapravo dobija od FIFA za učešće na Svetskom prvenstvu. Izgubili, pobedili, igrali nerešeno - svejedno, toliko je zagarantovano na osnovu grupne faze. Sve nadalje donosi nove milione, ali za Srbiju to ne važi s obzirom da nije prošla u nokaut fazu.

A šta će biti s parama? Kome će FSS nameniti novac od FIFA?

Ovo su pitanje koja sada javno postavljaju mnogi klubovi i granski Savezi u Srbiji. Odgovora za sada nema.

Primera radi, u Nemačkoj je transparentna situacija, pa je tamo još pre Svetskog prvenstva saopšteno da je Savez namenio 390.000 evra svakom reprezentativcu ukoliko Panceri osvoje Mundijal, a 95.000 ukoliko ispadnu u grupnoj fazi, kao što se i desilo.

A Americi je, recimo, tamošnji fudbalski savez saopštio da će veliki deo novca biti namenjen i ženskoj reprezentaciji, uz podsećanje da su SAD na 8,6 miliona evra inkasirali dodatnih četiri miliona evra na osnovu plasmana u osminu finala.

Zanimljiva situacija je bila u Kanadi, gde je tamošnji Savez skoro čitav iznos premije FIFA hteo da sačuva u svoju kasu kao "injekciju" za organizaciju narednog Svetskog prvenstva 2026. godine. Međutim, igrači su se pobunili, čak zapretili i bojkotom treninga uoči Mundijala u Kataru, pa je nađen kompromis - da 40 odsto ide njima na ravne časti.

Podsetimo, FIFA je izdvojila ukupno 420 miliona evra za sve učesnike Mundijala. Pobednika čeka 42 miliona evra.

Srbija je Mundijal u Kataru okončala u grupnoj fazi, posle poraza od Brazila (0:2), remija s Kamerunom (3:3) i poraza od Švajcarske (2:3), što se tretirao kao - neuspeh.

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS



KOMENTAR