Glas Javnosti

EVROPSKI KLASIK U ČETVRTFINALU SP U KATARU: Udariće Francuska na Englesku! U drugom četvrtfinalu Mesi napada Holanđane! (VIDEO)

Fudbal
Autor: Glas javnosti

Fudbalska reprezentacija Engleske plasirala se večeras u četvrtfinale Svetskog prvenstva u Kataru, pošto je u osmini finala pobedila Senegal sa 3:0

Na stadionu Al Bajt, Engleska je povela u 38. minutu golom Džordana Hendersona, a prednost je udvostručio kapiten Hari Kejn u trećem minutu nadoknade vremena prvog poluvremena. Konačan rezultat postavio je Bukajo Saka pogotkom u 57. minutu.

Na početku utakmice igralo se mirno, a prva šansa vidjena je tek u 23. minutu pred golom Engleske. Bulaje Dija je šutirao, njegov udarac blokirao je Džon Stons, a lopta se odbila do Ismaile Sara koji je iz blizine šutirao preko gola. Tu situaciju je proveravao VAR, da li je Stonsa lopta pogodila u ruku, ali nije dosudjen jedanaesterac.

Dija je i u 32. minutu bio u dobroj šansi, posle dodavanja Sara, a njegov udarac odbranio je levom rukom engleski golman Džordan Pikford.

Engleska je povela u 39. minutu. U akciji su učestvovali Fil Foden, Kejn i Džud Belingem, koji je dodao loptu do Hendersona, a on je poslao ispod golmana Eduara Mendija.

Dva minuta kasnije engleski tim mogao je da udvostruči prednost, ali je Kejn prebacio gol posle dodavanja Sake.

Engleska je drugi gol postigla u trećem minutu nadoknade prvog poluvremena. Kontranapad je poveo Belingem, dodao je loptu do Fodena, a on prosledio do kapitena Kejna, koji je postigao svoj prvi gol na šampionatu.

Kejn je bio u prilici i u 56. minutu, kada mu je Mendi odbranio šut, a minut kasnije Engleska je postigla i treći gol. Kejn je dodao loptu do Fodena, koji je dobrim prodorom po levoj strani centrirao pred gol, loptu je sačekao Saka i lako je poslao u mrežu.

Engleski tim je posle toga imao inicijativu, a Senegal je zapretio u 74. minutu iz prekida kada je iz slobodnog udarca pored gola šutirao Pape Matar Sar.

Do četvrtog gola Engleska je mogla u 80. minutu, ali je Kejnu malo nedostajalo da stigne loptu pred golom, posle centaršuta Markusa Rašforda.

Senegalski fudbaleri su do kraja pokušavali da postignu gol, ali nisu uspeli da savladaju Pikforda. Poslednju šansu na utakmici imao je Rašford, koji je pogodio spoljni deo mreže u nadoknadi vremena.

Engleska će u četvrtfinalu u subotu 10. decembra igrati protiv branioca titule selekcije Francuske, koja je ranije danas pobedila Poljsku sa 3:1.

NEMA SPASA OD MBAPEA

Selektor fudbalske reprezentacije Poljske Česlav Mihnjevič izjavio je večeras posle poraza od Francuske (1:3) u osmini finala Svetskog prvenstva u Kataru, da ne postoji nijedan "čarobni recept" za zaustavljanje francuskog napadača Kilijana Mbapea koji je postigao dva gola. "Kao trener, ne postoji magični recept da se zaustavi Mbape.

On je fantastičan igrač i danas nas je naveo da pogrešimo", rekao je Mihnjevič i dodao da se njegov tim sutra vraća u zemlju sa tugom i razočarenjem.

Prema njegovim rečima, poljski tim je ipak ponosan jer je ostvario cilj da dodje do osmine finala Mundijala, što Poljskoj nije pošlo za rukom 36 godina.

Mihnjevič je dodao da je ekipa ipak igrala protiv svetskih prvaka, koja je u večerašnjoj utakmici bila bolja. Za kapitena Roberta Levandovskog je rekao da će sam odlučiti o svojoj budućnosti i da ne može da kaže da li će igrati na narednom Mundijalu.

POZNATI TERMINI ČETVRTFINALA

I Francuzi i Englezi opravdali su uloge favorita protiv Poljske i Senegala, baš kao i juče Argentina protiv Australije i Holandija protiv SAD.

Upravo su ove četiri selekcije među osam najboljih, a njihovi dueli zakazani su u večernjim terminima u petak i subotu.

Najpre, u petak od 20.00 sastaju se Holandija i Argentina, a potom u subotu u istom terminu Engleska i Francuska.

Fudbalska reprezentacija Francuske plasirala se večeras u Dohi u četvrtfinale Svetskog prvenstva, pošto je savladala selekciju Poljske sa 3:1.

Golove za Francusku na stadionu Al Tumama postigli su Olivije Žiru u 44. i Kilijan Mbape u 74. i prvom minutu nadoknade.

Poljska je "utešni" pogodak postigla u devetom minutu nadoknade, kada je sa penala bio precizan Robert Levandovski.

Prvi udarac ka golu uputili su francuski igrači u četvrtom minutu. Korner je izveo Antoan Grizman, a glavom pored gola šutira Rafael Varan.

Francuska je u prvom delu utakmice imala inicijativu, a novu ozbiljniju priliku imao je Orelijen Čuameni u 13. minutu. Njegov udarac iz daljine odbranio je poljski golman Vojćeh Ščesni.

Prvi šut ka golu rivala Poljska je uputila u 21. minutu, preko Levandovskog, koji je iz daljine šutirao pored gola.

U 29. minutu Francuska je zapretila posle greške protivničke odbrane. Loptu je pred gol poslao Usman Dembele, a pored gola šutira Žiru. Ipak i da je Žiru postigao gol on ne bi bio priznat zbog ofsajda Dembelea.

Poljska je bila sve opasnija u nastavku, a najbolju priliku imala je u 38. minutu.

Do lopte u kaznenom prostoru dolazi Pjotr Zjelinski, čiji udarac prvo brani golman Ugo Loris, a zatim blokira Teo Ernandes. U nastavku lopta dolazi do Jakuba Kaminskog, a sa gol linije interveniše Varan.

Francuska je kaznila propuštene šanse rivala i u 44. minutu dolazi do vodjstva. Loptu je u kazneni prostor poslao Mbape, a Žiru je odlično pratio akciju i lako savladao Ščesnog. Ovo je Žiruu bio 52. gol za reprezentaciju, čime je postavio novi rekord i prestigao Tijeri Anrija.

Početak drugog poluvremena nije doneo velika uzbudjenja. U 56. minutu beleži se šut Mbapea sa ivice šesnaesterca koji je blokiran i završava pored gola.

Zbog prekršaja Varana nad Ščesnim poništen je gol "makazicama" Žirua iz 58. minuta.

Žiru se u prilici za drugi gol našao i u 66. minutu, kada je loptu pred gol poslao Žil Kunde, a najbolji strelac reprezentacije Francuske petom pogadja spoljni deo mreže.

Francuska je do drugog gola došla osam minuta kasnije posle kontranapada. Asistenciju ka Mbapeu u šesnaesterac šalje Dembele, a napadač PSŽ-a se lepo namestio i povećao rezultat.

Mbape je u prvom minutu nadoknade postigao svoj drugi gol. Loptu mu je u kazneni prostor dodao Markus Tiram, a 23-godišnji fudbaler zatim preciznim udarcem u "rašlje" dovodi svoj tim do 3:0.

U sedmom minutu nadoknade dosudjen je penal za Poljsku, nakon što je rukom u šesnaestercu Francuske igrao Dajo Upamekano.

Levandovski je namestio loptu na "belu tačku", a minut kasnije intervenciju beleži Loris. Ipak sudija je odlučio da se penal ponovi, pošto je francuski čuvar mreže izašao ranije sa gol linije, a Levandovski je u devetom minutu nadoknade iz drugog pokušaja bio precizan.

Glas javnosti/Ag

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR