Glas Javnosti

DOPIS UEFI: Formirajte specijalan ad-hoc sud za fudbal u Srbiji

Fudbal
Autor: Glas javnosti

Evropska kuća fudbala poslala je na adresu našeg fudbalskog saveza službeni dopis u kojem stoje ozbiljne indicije da su mečevi u srpskom elitnom rangu, ako je takav naziv uopšte prikladan, bili neregularni. U moru sveopšte dekadencije našeg društva, ali i globalnog posrnuća, sama vest zapravo i nije novost, pa je odjeknula koliko i vremenska prognoza. Drugim rečima nije nas iznenadila.  

Gotovo da decenijama unazad slušamo kako je prvenstvo namešteno i da je scenarijo unapred napisan, a sam teren kao poprište fudbalske bitke pretvoren u teatar glumaca. Ljudi koji se kreću u sportskim krugovima svakodnevno svedoče sada već opštepoznatoj činjenici koliko se "šteluje". Posebno se to odnosi na niželigaše koji se i ne trude da trag sakriju i gde je sistem "tri za tri" skoro transparentna stvar.

Serijal "Insajder" u kojem je hrabro izložena piramidalna šema o sprezi navijača, uprave, saveza, menadžera i politike ovdašnja javnost ispratila je sa velikom pažnjom, ali se na tome zaustavilo s obzirom da se sistemski nije rešilo apsolutno ništa, a sam mehanizam se eventualno usvaršio. Da je sport sve dalji od svog izvora znaju i oni indiferentni prema njemu. Posebno se to odnosi na fudbal van granica naše zemlje u kojem budžeti bogatih klubova nadmašuju gradske, a astronomski novac prisutan u tom sportu uveliko pripada kategoriji biznis, dok publika prisustvuje sudaru novčanica koje diktiraju ishod.

Nedavno je predsednik Fudbalskog saveza Srbije Slaviša Kokeza priveden na informativni razgovor i podneo je ostavku na tu funkciju, pošto se sumnjiči da je umešan u kriminal.


Iz Niona su iskazali sumnju da su se na utakmicama Mladost – Zlatibor (0:2), Rad – Radnik (2:0) i Rad – Vojvodina (2:0) poklanjali bodovi. Mečevi koji su pod lupom zbog nameštanja, pošto je u azijskim kladionicama uplaćena ogromna svota novca na njihovo tipovanje i broj golova su: Mladost – Radnički Niš (4:1), Novi Pazar – Proleter (5:0) i  Mačva – Proleter (3:1). 

Podsetimo, UEFA je i 2019. godine poslala dopis Fudbalskom savezu Srbiji zbog sumnje da je jedan superligaški meč namešten i to konkretno Proleter – Radnički Niš  (1:2), kao i utakmica Prve lige Srbije između Zlatibora – Sinđelića (2:0)

Interesantno je da su domaće kladionice susret Rada i Radnika blokirale iz baze, pošto je čaršija prethodno brujala o ishodu. Radnik je sačuvao prvoligaški status i nalazi se u polufinalu Kupa Srbije, dok su Građevinarima hitno trebali bodovi za spas. Nedavno se i trener Nenad Lalatović oglasio da napušta Vojvodinu, jer ne želi da pristane da mu neko drugi "kroji tim" i priča se o njegovom napuštanju srpskog fudbala i prelasku u redove u sarajevskog Željezničara.

Podsećamo da je trener Dinama iz Vranja Dragan Antić javno rekao kako je golman njegove ekipe verovatno sabotirao tim, pošto se zadužio kod kamatara. Taj meč odigran je u okviru 17. kola Superlige Srbije u sezoni 2018/2019 i završen je rezlutatom 6:0 na strani Partizana.

U kakvom se mulju nalazi srpski fudbal, ali i u kakvom okruženju živimo, najbolje oslikavaju dve metafore:
-golman je puštao golove, jer se zadužio kod kamatara
-protiv Crvene zvezde igrao je Kokezin vozač, više o tome pročitajte OVDE.

I jedna činjenica - UEFA se u pogrešnoj crkvi moli.

Da li će i ovoga puta biti 6:0 "u korist naših" ili preciznije u korist onih koji se o sport koriste, ostaje nam da verujemo da pravda u Srbiji nije rekla svoje poslednje zbogom ili bar nije UEFA...

(Glas javnosti) 

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR