Glas Javnosti

DONETA ODLUKA: Ovo je novi grb Srbije koji će krasiti dres "Orlova" na Mundijalu u Kataru (FOTO)

Fudbal
Autor: Glas javnosti

Reprezentacija Srbije je u toku 2021. godine načinila ogroman uspeh obezbedivši direktan plasman na Svetsko prvenstvo u Katar. Četa na čelu s Piksijem je dobila i grupu u kojoj će se naći, a sada je specijalizovani sajt "Futi Hedlajns" je otkrio kakav će grb na dresu naša reprezentacija nositi u Kataru.

Srbija se nalazi u grupi G na šampionatu sveta, a pored naše reprezentacije tu su još i Švajcarska, Kamerun, ali i trenutna prva selekcija sveta, reprezentacija Brazila. (Ne)sreća je tako htela, pa je spojila tri identične ekipe sa Svetskog prvenstva iz Rusije, ali svakako, mnoge stvari su se od tada promenile.

Kako je do početka prvenstva ostalo nešto više od šest meseci, tako je i vreme došlo da se polako otkrivaju dresovi kakve će reprezentacije nositi u Kataru. Za dres još nije vreme da se otkrije, ali je specijalizovani sajt "Futi hedlajn" otkrio kakav će grb naša selekcija nositi.

Nešto ranije je i najavljeno nešto ovako, a sada je samo dobili potvrdu - Srbija će na dresu imati dvoglavog orla, koji će na grudima imati štit sa četiri ćirilična slova "S".

Takođe, ovaj sajt kaže da će grb nositi na grudima, ali i rukavima, dok će grb fudbalskog saveza naše zemlje ostati isti. Pored grba, "Futi hedlajn" nalaže i da će dresovi ostati skoro isti kao i iz kvalifikacija, uz minimalne promene (ako i do njih dođe).

Podsetimo, FSS je nešto ranije i objasnio pojavu ljiljana na dresovima naše reprezentacije.



- Ljiljan je jedan od najučestalijih motiva u heraldici. Kod nas ih srećemo iz doba Nemanjića (grbovi, kruna, novac), a njihov simbol oslanja se na stihove iz Starog i Novog zaveta i na kult Bogorodice. Ljiljane su od nas preuzeli Kotromanići, pa su odatle potom uveli i u Bosnu. Identični ljiljani sa grba reprezentacije nalaze se i na sadašnjoj zastavi i grbu Republike Srbije - navodi se na sajtu Fudbalskog saveza Srbije.

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR