Glas Javnosti
posta

ČUVENA BOKA JUNIORS IMA BRATA U BEOGRADU I ZOVE SE BOKA SENIORS! Argentinci se krste, ma ne veruju: NAŠA 'BOMBONJERA' JE U KUMODRAŽU

Fudbal
Autor: Glas javnosti

Buenos Ajres, južnoamerički Pariz i prestonica Argentine, ima jedinstvenu atrakciju svoj Superklasiko, vulkanski fudbalski derbi između dve najpopularnije ekipe zemlje gaučosa, Boke Juniors i River Plejta.

Taj fudbalski mega brend, san svih fudbalskih sladokusaca, koji se događa već 108 godina, prevazišao je odavno granice Argentine i dobio milionske fanove širom planete, da bi pre dve godine Maradonina Boka Juniors dobio i svog sabrata u Beogradu, čak pompenznijeg nazvanog - Boka Seniors!

Prva slika beogradskog duha, nazvati svoj lokalni klub koji igra u naselju Kumodraž, po slavnoj Boki iz Buenos Ajresa ali na njihovo Juniors dodati i stariju kategoriju Seniors!

A naša Boka Seniors, naravno ima isti grb i klupsku plavo-žutu opremu kao i imenjak iz Buenos Ajresa. I sada kad logično pomislite, pa dobro, kopirali su velike idole i šta tu ima posebno da se  priča, ali nije bilo tako. Zato opet moramo da se vratimo na taj beogradski duh koji svoja najkreativnija rešenja baš nađe tamo gde se ljudski mozak graniči od realnog do imaginarnog poimanja sveta u kome živimo.

Elem, priča ide ovako, ideolog Boka Seniorsa, Nenad Unić je sa grupom drugara, gde su većina  njih igrali u FK Policajac, hteo da osnuje novi fudbalski klub. Kad je došlo do biranja imena logično se sete da igrače velikog Randžersa iz Glazgova svi zovu - policajci, pa je to, onda to. Ali, đavo nije spavao, kao specijalista da umeša prste u najdelikatnijem trenutku.      

Seti se vispreni Anić svog dobrog drugara i poznatog  fudbalera Miloša Jojića, koji je napravio   solidnu karijeru u nemačkoj Bundesligi i ispriča mu taj smeli naum. Milošu se ideja više nego dopadne pa odmah odluči da im pomogne u startu, prvo u nekoj sponzorskoj varijanti i pošalje bar dve garniture dresova za nesuđeni Rendžers iz Kumodraža.  

Neočekivanom daru se obraduju Anić i kompanjoni, a naročito kad su čuli da će im Jojić u ime  starih dobrih vremena poručiti opremu iz prestižne svetske kompanije za sportsku  opremu “Adidas”.  Stiže i poruka iz Nemačke da su dva kompleta opreme krenuula iz “Adidasa” ka njima…

E, sad onaj đavo meša prste, pa umesto naručene plavo - crvene garniture za Rendžers iz “Adidasa” stigli plavo- žuti dresovi! Ispostaviće se da je to zaista bila greška u distribuciji čak i tako velike svetske kompanije, kao što je jedan “Adidas”, pa su i poslali poruku da zadrže tu opremu za trening i da će im poslati nove, kakve su poručili. Ali, ne! Anić i drugari su to shvatili kao znak ili putokaz “Božije ruke”, koja je proslavila i jednog Bokinog Maradonu da dođe  do titule svertskog šampiona.

Znači, plavo - žuto, znak sudbine, Maradona jednako Boka Juniors. A onda ide nova kreacija, novi klub pun Anićevih ispisnika od 30 godina i po koju više. Kažu onda, nije pošteno da se  zovemo Juniors, kad smo realno Seniors. I tako se 14. januara 2019. godine rodila beogradska  Boka Seniors.

Rodilo se, valja ga ljuljati. Treba voditi klub slavnog imena, ali još bez afirmacije na terenu, plus admintracija, finansije… Ustanovili i mesečnu članarinu od skromnih 1.200 dinara, znači deset evrića puta oko 30 igrača. Za vodu, struju i sitne administrativne troškove. Trening i utakmice na stadionu FK Torlak u Kumodražu, tu im je bilo najpovoljnije. Nije “baš” kao kod imenjaka iz Buenos Ajresa, koji igra na stadionu Alberto H. Armando, poznatiji kao „La Bombonjera“, kapaciteta  49.000 mesta, ali ko te pita. A za organizaciju samo jedne utakmice treba nešto manje od 150 evra. Opet uskočio drugarčina i fudbalerčina Miloš Jojić, našao im sponzora da okače na dresove, nekog nemačkog proizvođača muških preparata za kosu!

Krenula beogradska Boka Seniors u prvoj sezoni iz Međuopštinske lige grupa B, pa… Pa, nebo je granica!

(Glas javnosti)

 

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI
KOMENTAR