Glas Javnosti

ČELSI UŠAO U NOVU ERU: Abramovič otišao, evo šta znamo o novom vlasniku kluba

Fudbal
Autor: Glas javnosti

Fudbalski klub Čelsi zvanično je u rukama Toda Boilija.

Tim sa „Stemford Bridža je potvrdio da je konzorcij predvođen 46-godišnjim Amerikancem preuzeo kontrolu nad klubom. Tako je okončana 19-godišnja vladavina Romana Abramoviča u čijoj su eri „plavci“ osvojili 19 trofeja uključujući dve Lige šampiona.

Boilijevu ponudu od 4.25 milijardi funti odobrili su Premijer liga i Vlada Velike Britanije prošle sedmice, a dogovor je potvrđen u ponedeljak.

- Ponosni smo što smo postali novi vlasnici Čelsija. Sto posto smo posvećeni klubu. Naša vizija je veoma jasna – želimo da učinimo navijače ponosnima. Uz posvećenost da razvijamo mladi tim i razvijamo sjane talente koje imamo, plan je da ulažemo u klub dugoročno i da Čelsijevu bogatu istoriju učinimo uspješnom i još bogatijom - rekao je Tod Boili.

Tod Boili i Kliarlejk kapital Grupa, zajedno će upravljati klubom, a Boili će biti predsednik kompanije. Sada će klub konačno moći pokrenuti svoje letnje planove transfera. U narednom periodu očekuje se da će trener Tomas Tuhel na raspolaganju imati 200 milioa funti za pojačanja. Defanzivac Sevilje Jules Kounde je glavna meta, dok se „plavci“ povezuju i sa zvezdom Mančester Sitija Rahimom Sterlingom.


Inače, američki biznismen kada je u pitanju sport ima 20 odsto vlasničkog udela u bejzbol timu Los Anđeles Dodžersima, a delom je vlasnik i Los Anđeles Sparksa, ženskog košarkaškog tima koji se takmiči u WNBA. Vlasnik je fantazi sport kompanije “DraftKings” i “esport organizacije Cloud9”. Sa Markom Volterom preuzeo je u julu 2021. godine 27 odsto akcija Los Anđeles Lejkersa. Od 2017. do 2021. svake godine je bio na listi 500 najuticajnijih ljudi na svetu u LA Biznis žurnalu. On je i suosnivač, izvršni direktor i član borda Eldridž industriz holding kompanije, a od oktobra 2021. je i vršilac dužnosti izvršnog direktora Holivud forin pres asocijacije. Ima i akcije u brojnim medijskim kompanijama, a vlasnik je osiguravajuće kuće i suvlasnik brojnih kompanija iz raznih oblasti poslovanja, sporta, tehnologije, prehrambene industrije…

Podsetimo, Abramovič koji je kao zahtev postavio i obavezu da novi vlasnik ne proda klub u narednih 10 godina kupio je Čelsi 2003. godine. On je morao da proda klub zbog navodnih veza sa predsednikom Rusije Vladimirom Putinom u jeku rata u Ukrajini.

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR