Glas Javnosti

Ćabi Alonso vodi Bajer kao pravi komandant

Fudbal
Autor: Glas javnosti

Bio je fantastičan fudbaler. Nosio je sa velikim uspehom dresove Liverpula, Reala i Bajerna, u kome se igrački penzionisao. Pa ipak, čini se da je kod njega najviše dolazila do izražaja inteligencija.

 Videlo da će ga ta pamet odvesti ka velikim ciljevima i posle završetka karijere. Praktično je iz kopački seo na trenersku klupu, sa nepunih 38 godina. Ismevali su ga mnogi, a on je sada na putu da ispiše istoriju. I to možda upravo protiv kluba u kome je završio karijeru. Hrabri Ćabi Alonso.

Pobeda od 3:2 ekipe Bajera u četvrtfinalu Kupa Nemačke nad Štutgartom u utorak, bila je 30. uzastopna utakmica bez poraza ekipe iz Leverkuzena i njenog glavnokomandujućeg. U subotu, Ćabi Alonso i njegovi igrači imaju priliku da u derbiju Bundeslige, protiv drugoplasiranog Bajerna, pobegnu pet bodova Bavarcima. Ukoliko Bajer ne izgubi, doći će nadomak rekorda od 32 meča bez poraza, koji drži upravo Bajern. Bajern koji je "farmaceutima" jedini takmac ove sezone, Bajern u kome je Alonso završio igračku karijeru.

Bajer je u seriji od 26 pobeda i četiri remija. Zastrašujuć podatak. O tome da je tim iz Leverkuzena postigao 90 golova, a primio samo 22 da i ne trošimo reči. I moramo biti pošteni i priznati da je sve to zasluga Ćabija Alonsa. Podsetimo, on je, pošto je završio trogodišnju misiju u drugoj ekipi Sosijedada, 5. oktobra 2022. došao u Bajer. "Farmaceuti" su u tom momentu zauzimali pretposlednje mesto. I tada su mu se mnogi smejali, kao što su činili i kada se opredelio kao čovek od 37 godina da postane trener, pa još u ekipi Real Sosijedad B. Bio je za mnoge Don Kihot, za neke čak i Sančo Pansa, kad, eto ti ga... Sa, usudićemo se da kažemo, prosečnom ekipom, uspeo je da završi prvenstvo na šestom mestu, čak i da dobaci do polufinala Lige Evrope, gde ga je zaustavio bivši učitelj iz Reala, Žoze Murinjo i njegova Roma. To je bio zamajac, a onda je krenula rapsodija u ovoj sezoni. Sve pobede u Ligi Evrope, tačnije šest komada, kao i lekcije u Bundesligi, pre svega Bajernu i Dortmundu. Ćabi više nije bio Don Kihot, već El Sid. Postao je Gospodar.

Ako će se neko zapitati "ma, kud se dede onaj totalni fudbal", onda neka pogleda utakmice Bajera. Igra "farmaceuta" baš na njega liči, sa čvrsto ustrojenom formacijom 3 - 4 - 3. Pas, pas i samo pas, naravno i - dupli pas. Uz bezbroj kontranapada, ali i granitnu odbranu To je moć Gospodara Ćabija. U subotu od 18.30 na Baj Areni mogao bi da ispiše istoriju. Ako padne moćni Bajern, titula je, sa ovakvom igrom kakvu Bajer pruža - baš blizu. 


A, možda je blizu i avantura sa još jednim bivši klubom Ćabijevim. Ali, kao novi izazov! Jirgen Klop na kraju sezone napušta Liverpul, a sve glasnije se priča upravo o Alonsu kao novom treneru. Bilo kako bilo, Ćabi je za kratko vreme prešao put od ismevanog do osvajača. Život je čudo... Naravno, onome ko sme. A, ko sme, taj može...

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR