Glas Javnosti

Analiza: Da li Liverpulu treba Diogo Žota, najskuplje plaćeni napadač u istoriji kluba?

Fudbal
Autor: Dušan Marković

Nije se još stišala euforija na Enfildu zbog dolaska jednog od najboljih veznjaka na svetu Tijaga Alkantare, kad je kao bomba odjeknula vest da je Liverpul za 45 miliona evra doveo Dioga Žotu iz Vulverhemptona.

Žota je postao najplaćeniji napadač u istoriji kluba, a mnogi su se zapitali – šta će on Liverpulu?

 Liverpul je napadački jedna od najmoćnijih ekipa na planeti, a i vrapci na grani znaju da je napadački trojac Slah-Firmino-Mane zakucan u startnoj postavi dokle god budu nosili dres Liverpula i bili zdravi, pa se postavlja pitanje da li je za igrača rotacije koji će svoje mesto tražiti sa klupe bilo potrebno postaviti novi transfer rekord.

 No, krenimo redom.

 

Koliko je dobar Diogo Žota?

U sjajnoj sezoni koju je Vulverhempton odigrao nakon povratka u Premijer ligu i u kojoj je do poslednjeg kola vodio borbu za plasman u Ligu šampiona, u centru pažnje kada je napad vukova u pitanju bio je Raul Himenez, kao najbolji strelac ekipe.

Međutim Himenezov učinak uveliko je zaviso od partnerstva sa Žotom, njih dvojica su se sjajno nadopunjavali tokom čitave sezone.  Portugalac je obeležio neke od momenata za istoriju svog bivšeg kluba. Odlučujući gol za plasman u Premijer ligu, het trik protiv Lestera, prvi u istoriji kluba u elitnom takmičenju ikada, pobednički gol protiv Čelzija u kupu, samo su neki od momenata koje su Žotu lansirale u žižu javnosti.

 Žota je u čak dva navrata uspevao da veže dve uzastopne utakmice u kojima bi postigao ukupno 5 golova.

 Međutim, većinu postignutog Žota je napravio u prvoj polovini sezone, pre pauze zbog korone. Nakon restarta sezone, Žotina igra je bila kriminalna, zbog čega je izgubio mesto startera, a mnogi smatraju i bila glavni razlog zbog kojeg su Vulvsi ostali kratkih rukava i propustili priliku da se plasiraju u najjače klupsko takmičenje. Tokom sezone je čak 5 puta vezao niz od 5 utakmica bez datog gola, što mu je donelo i epitet nekonstantnog strelca zbog čega je na kraju postao rezervista.

 Kada je na početku ove sezone ostao na klupi, i kada se doda da je napad Vulvsa pojačao Fabijan Silva, bilo je jasno da Nuno Espirito Santo ne vidi Žotu u prvom planu ovosezonskih vukova.

 Pa se postavlja pitanje, šta je to Liverpul video u njemu zbog čega je bio spreman da razbije kasu.

 

U idealnim godinama

 Za razliku od Tijaga Alkantare, zbog koga je Liverpul prekršio pravilo sa kojim su krenuli na staze uspeha, da ne dovode igrače u veteranskim godinama, Diogo Žota (23) se idealno uklapa u politiku, kupovine mladih igrača da budu tu na duže staze, a da su opet dovoljno iskusni da donesu momentalni učinak u igri.

U finalu Lige šampiona u kome je Liverpul savladao Atletiko, 9 od 11 startera imalo je između 23-26 godina. Izuzeci su bili samo Aleksander-Arnold I Henderson.

 Liverpulove analize pokazale su da igrači mlađi od 23 godine nisu toliko sigurne opklade, 9 da je razvoj tih fudbalera nesiguran, što su kroz primere Solankea I Ajba iskusili.

 To ne znači da je Žota na vrhuncu svog razvoja, več da ima prostora da kao u slučaju Manea, nastavi svoj napredak u novom sistemu, pogotovo što je i Mane pred dolazak u Liverpul imao nekoliko meseci ozbiljne krize i seriju od 16 utakmica bez gola. Mane je danas jedan od najboljih svetskih sudbalera, a to je postigao u Liverpulovom sistemu.

 Foto: Tanjug/AP

Pozicija na terenu

Žota je u Vulverhemptonu igrao na dve pozicije. U sistemu 3-4-3 igrao bi po levoj strani, ali je često bio u problemu zbog činjenice da driblingom nije uspevao da pravi višak u dovoljnoj meri. U prethodnoj sezoni Žota je bio uspešan u 43 posto driblinga za razliku od Traorea, koji je sa druge strane uspevao da stvori višak driblingom u 69 posto situaciija.

 Sa druge strane u formaciji 3-5-2, kada  igra u paru sa Raulom Himenzeom, dolaze do izražaja njegovi kvaliteti, jer mu mnogo više kao finišeru prija boravak u centralnim zonama.

 Iako je gotovo izvesno da će u Liverpulu mnogo više  vremena igrati u sistemu sa tri prednja igrača, trebalo bi da seza razliku od 3-4-3 Volvsa mnogo bolje snađe.

 Dok je u Vulverhemptonu morao da igra kao čisto krilo, Liverpulovi krilni igraći Salah I Mane  funkcionišu više kao napadači koji konstatno napadaju šesnasterac sa krila.

 Takvu igru dodatno olakšava I uloga Firmina koji kao lažna devetka često igra izvan kaznenog prostora.

 U skladu sa tim, Žota bi mogao da ima mnogo benefita od takvog sistema, jer je prvenstveno realizator, a ne kreator, pogotvo što je sposoban da  postiže golove bilo kojom nogom.

 S obzirom na činjenicu da bi Liverpulov sistem bio idealan za igru Dioga Žote, postavlja se pitanje koja bi mu bila uloga s obzirom da su Salah, Firmino i Mane nezamenljivi. 

Uloga u Klopovom Liverpulu

S obzirom da može da igra sa obe noge, Žota bi mogao da bude idealna zamena za svu trojicu. Prvenstveno za Manea, zbog činjenice da mu leva strana više odgovara, ali I umesto Salaha I Firmina, što Klopu daje dodatne opcije u  kombinatorici i  mogućnost odmaranja fudbalera.

 Iako mnogo plaćen, Žota će za početak svakako biti zadovoljan ulogom igrača sa klupe i čoveka koji bi u budućnosti mogao da uskoči u prvu postavu u slučaju povrede ili transfera koji bi Liverpul ostavila bez nekog od udarne trojke.

 Rekordan transfer bi mogao da bude opterećenje za samog Žotu, ali sa druge strane zbog činjenice da sigurno neće biti ključan igrač Liverpula u šampionskom pohodu, olakšaće mu taj pritisak.

 Liverpul sa druge strane dobija igrača po svojim standardima kojeg bez previse tenije može da lansira u nosioca u budućnosti, a transfer od 45 miliona iako klupski rekord za napadača, u kontekstu basnoslovnih tranfera danas, i nije cifra zbog koje će Liverpul sutra da boli glava.

(Glas javnosti/Dušan Marković)

 

 

 

 

 

 

 

 

 

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR