Glas Javnosti

PRVI REZULTATI! Marinika pobedila u dijaspori

Svet
Autor: Glas javnosti

Na društvene mreže procureli su prvi podaci o glasanju u dijaspori.

Dok je Srbija danas izašla na birališta u 7.00 časova izjutra i glasala, dijaspora je već znala ko je pobedio na glasačkim mestima koja su prva glasala. Naime, birači u Americi, Kanadi i Velikoj Britaniji glasali su dan ranije odnosno 2. aprila 2022. godine zbog vremenske razlike.

Kao što se vidi po izbornim rezultatima na tim biračkim mestima, u  Njujorku je Marinika Tepić dobila četiri puta više glasova od Aleksandra Vučića. 

Slična je situacija I na biračkim mestima u Vašingtonu, Čikagu I Njujorku je pobedio Zdravko Ponoš na glasanju za predsednika Srbije, dok je koalicija SSP/DS/NS/PSG - 41 odsto  pobedila u Vašingtonu I Njujorku.


U Čikagu je na izborima za srpski parlament SNS dobio oko četiri odsto više glasova. Interesovanje građana Srbije koji žive u inostranstvu za glasanje na ovogodišnjim predsedničkim i parlamentarnim izborima koji se održavaju 3. aprila najveće je od 2012. godine i na nivou je koje je vladalo za izbore u periodu nakon 2000. kad je tek i omogućeno glasanje u inostranstvu.


Kako je to objavila Republička izborna komisija, pravo da glasa na njima imaće 38.876 birača, u 34 zemalja na 77 biračkih mesta. 

Broj onih koji su se u inostranstvu prijavili da glasaju na ovogodišnjim izborima je gotovo tri puta veći nego što je to bilo za izbore 2020. godine i čak četiri i po puta veći nego za parlamentarne izbore koji su održani 2016. 

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI
KOMENTAR