Glas Javnosti

NAMEŠTEN TENDER ZA VOZILO GRADSKE UPRAVE? Evo šta je najsumnjivije

Politika
Autor: Glas javnosti

Zahtevi koje je Gradska uprava u Pirotu imala u vezi sa vozilom pisani su kao za automobil koji prodaje firma poznatog biznismena, pa je prekopirana i slovna greška sa sajta izabrane firme.

Gradska uprava u Pirotu platiće više od 30.000 evra novo vozilo marke Suzuki i parama građana kupiće ga od beogradske firme Euro Sumar, čiji je većinski vlasnik poznati biznismen Branislav Grujić. Zahtevi koje je Gradska uprava imala u vezi sa vozilom pisani su kao da je u planu bio baš “suzuki jimny”, pa je prekopirana i slovna greška sa sajta izabrane firme.

Zapremina motora od tačno 1.462 kubika, snaga motora od 75 kilovati, benzin kao pogonsko gorivo, troja vrata, poklopac rezervnog točka u sjajno crnoj boji, UV zaštitna traka na šoferšajbni, tonirana stakla, elektropodesivi mat crni spoljni retrovizori, imobilajzer sistem, BAS, TPMS, Hill hold, Hill descent control, aluminijumski naplatci u grafitno crnoj boji - neke su od karakteristika vozila “suzuki jimny”.

Baš te karakteristike pirotska Gradska uprava zahtevala je na tenderu. Jedan deo opreme čak je napisan sa identičnom slovnom greškom koja stoji na sajtu Euro Sumar-a - “multifunkcionalni upravljač sa komanadama za audio, bluetooth (hands free), tempomat, limiter brzine”. Tražili su i da vozilo bude u nijansi "bluish black", što je jedna od nijansi modela "suzuki jimny".

To terensko vozilo košta 2.957.669 dinara bez PDV-a, odnosno 3.549.203 dinara sa PDV-om, što je oko 30.000 evra.

Za taj model automobila Piroćanac sa prosečnom platom, koja je makar prema zvaničnim podacima Zavoda za statistiku 81.975 dinara, morao bi da radi oko tri i po godine jer auto vredi više od 43 prosečne plate.

Euro Sumar doo je firma iz Beograda, čiji je direktor i suvlasnik 25% Dušan Đurašević, dok je većinski vlasnik (75%) Branislav Grujić, poznati biznismen i jedan od suvlasnika beogradske kompanije Railway City, koja je pre četiri godine bila izabrana kao privatni partner republike za izgradnju zgrade železničke stanice “Prokop”. Mediji su tada pisali o upozorenjima stručnjaka da prilikom njihovog izbora nije ispoštovana zakonska procedura.

KRIK je pisao i o tome da se Grujićeva malteška firma pojavljuje u "Rajskim papirima" koji predstavljaju više od 13 miliona dokumenata koji su procurili iz agencije za pružanje ofšor usluga. U njima se pojavljuju i državljani Srbije koji su osnivali ofšor kompanije.

Iz Gradske uprave u Pirotu Južnim vestima nisu odgovorili do objavljivanja teksta.

Glas javnosti/Južne vesti

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR