Glas Javnosti

Odgovori na SVA pitanja koja vas zanimaju o OBAVEZNOJ VAKCINACIJI u Austriji

Evropa
Autor: Glas javnosti

Obaveznu vakcinaciju u Austriji izglasali su velikom većinom ne samo predstavnici vladajućih partija, već i veliki deo opozicije. Socijaldemokrate, ali i većina predstavnika liberalnog Neosa, odobrili su predlog zakona. Desničarska populistička FPO (Austrijska slobodarska partija) glasala je protiv.
Nakon što zakon u Beču usvoji Nacionalni rat (donji dom parlamenta, op. cit.), mora ga odobriti i Bundesrat (gornji dom, koji uključuje predstavnike 9 saveznih država, op. cit.). Njegovo usvajanje 3. februara 2022. smatra se sigurnim.

Opšta obaveza vakcinacije u Austriji trebalo bi da stupi na snagu dan kasnije i da se odnosi na sve krunske vakcine odobrene u Evropskoj uniji. Vlada ima za cilj da značajno poveća sadašnju stopu vakcinacije od 75 odsto, što je osrednje u poređenju sa prosekom EU. Dosadašnje pooštravanje mera, poput uvođenja izolacije za nevakcinisane, nije imalo toliki uspeh, piše Dojče vele.

Da li obavezna vakcinacija obuhvata sve građane?
Obaveza vakcinacije u Austriji važi za sve osobe sa prebivalištem u Austriji koje imaju 18 godina ili više. U zakonodavnom procesu prvobitno su nameravali da u obaveznu vakcinaciju uključe mlade od 14 do 18 godina. Ovo je kasnije odbijeno.

Izuzeci od novog Zakona o obaveznoj vakcinaciji protiv COVID-19 predviđeni su samo za trudnice i osobe koje se ne mogu vakcinisati iz zdravstvenih razloga ili kod kojih se nakon vakcinacije ne razvije imuni odgovor. Ako vakcinacija nije moguća iz zdravstvenih razloga, lice mora da pokaže odgovarajuće lekarsko uverenje. Potvrde o izuzeću mogu da izdaju samo specijalističke klinike, službenici javnog zdravlja i epidemiolozi.
operacije 

Da li su oni koji su se oporavili oslobođeni obaveze vakcinacije?
Za razliku od Nemačke, gde status onih koji su imali krunu i koji se vode kao preživeli od bolesti sada ističe 90 dana nakon pozitivnog PCR testa, u Austriji izlečeni smatraju se zaštićenim do 180 dana ili 6 meseci nakon infekcije. Za to vreme oni su oslobođeni obaveze vakcinacije. Tek nakon isteka ovog roka izlečeni ponovo podležu obavezi vakcinacije.Koliko vakcinacija obuhvata obavezna vakcinacija?
Zakon govori o početnim i naknadnim vakcinacijama. Broj naknadnih vakcinacija utvrđuje se uredbom ministra zdravlja. Prema trenutnoj situaciji, austrijska vlada očekuje od svojih građana tri vakcine protiv krune, ukoliko se ne oporave od bolesti.

Da li se sprovodi obavezna prinudna vakcinacija?
Ne. Nacionalni rat je presudio da je vakcinacija obavezna, ali ne i obavezna. „Vakcinacija se ne sme sprovoditi pod direktnim nalogom i prinudom“, stoji u stavu 1. novog zakona.

Kako se kontroliše obavezna vakcinacija?
U prvom koraku nakon stupanja zakona na snagu, sva domaćinstva u Austriji trebalo bi da dobiju pošta od ministra zdravlja sa informacijom o novoj, obaveznoj vakcinaciji.

Prve kontrole planirane su za sredinu marta. Poštovanje ovog propisa najpre treba da proveri policija na javnim mestima, metodom slučajnog uzorkovanja. Kako u Austriji ne postoji opšta obaveza predočavanja ličnih dokumenata, u praksi bi to moglo dovesti do toga da se nevakcinisane osobe bez lične karte odvode u najbližu policijsku stanicu radi provere identiteta.

U drugom koraku planirana je digitalna provera u Registru vakcina koji je uveden u Austriji tokom pandemije. Tada će kazne biti poslate automatski.Koliko su visoke kazne?
Ukoliko se prilikom nasumičnih provera utvrdi kršenje Zakona o obaveznoj vakcinaciji, policija može izreći kaznu od 600 evra. Ako se ta osoba vakciniše u roku od dve nedelje od provere, kazna će biti povučena. U slučaju prigovora na kaznu, sudski se mogu izreći veće kazne - do 3.600 evra.

Nevakcinatorima se ova kazna može naplatiti do četiri puta godišnje - ako zdravstveno stanje ne dovodi do ukidanja obaveze vakcinacije. Novac od kazni, koje naplaćuje država, treba iskoristiti za borbu protiv krune.

Da li onima koji odbiju vakcinaciju preti zatvor?
Zakon o vakcinaciji protiv COVID-19 izričito isključuje prinudni pritvor, iako je ta mogućnost u Austriji načelno predviđena u slučaju neplaćanja kazne. Međutim, član 10. Zakona o vakcinaciji kaže: „Ukoliko je izrečena novčana kazna, zamena se neće izreći kaznom zatvora u slučaju da se novčana kazna ne može naplatiti“.Hoće li obavezna vakcinacija proći na sudu?
Vodeći pravnici u Austriji ne pretpostavljaju da će Ustavni sud (VfGH) poništiti ceo zakon. Ali sasvim je moguće da će sud imati primedbu na određene tačke. Između ostalog, sporno je da bi kazne mogle biti veće ako se žrtva protivi kazni.

Koji podsticaji za vakcinaciju su planirani?
Paralelno sa uvođenjem obavezne vakcinacije, Austrija želi da iskoristi podsticaje za povećanje stope vakcinacije. Predviđeni su vaučeri od 500 evra za jednu dozu vakcine, koji se mogu koristiti u restoranima i prodavnicama. Pored toga, opštine bi mogle da dobiju bonuse ili sredstva u slučaju visoke stope vakcinacije enih. Vlada namerava da za ove mere izdvoji milijardu evra. Skoro dve trećine Austrijanaca, prema istraživanjima javnog mnjenja, pozitivno gleda na obavezu vakcinacije.

BONUS VIDEO: PREDIVNA ROMANSA LEPE UNE IZ VOJVODINE: PRONAŠLA SAM LJUBAV SVOG ŽIVOTA U KINI! (VIDEO)

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


KOMENTAR 


AKTUELNE VESTI S MREŽA


HOROSKOP