SIGURNO NISTE ZNALI DA JE ONA BAKA NIKOLE ĐURIČKA: Slavna srpska glumica koja je zbog ljubavi prema pozorištu pobegla od kuće! (VIDEO)

Foto: Instagram/domacascena

Skoro niko ne zna da je baka jednog od naših najboljih glumaca upravo slavna glumica Tomanija Đuričko.

Njen unuk, Nikola Đuričko, govorio je o tome da se upravo zbog nje i bavi ovim poslom.

-Glumica Tomanija Đuričko jeste moja baka i moguće je da se zbog nje i ja bavim glumom- rekao je glumac.

Foto: Glas javnosti/Ilustracija

Tomanija je inače rođena 16. januara 1914. godine u Šapcu.

Kao poznata srpska glumica igrala je u više televizijskih filmova i televizijskih serija. Iako su u vreme kada je počela da se bavi glumom, mladi uglavnom bežali od kuće zbog strasne ljubavi, nju je ta ljubav vezala upravo za putujuće pozorište. Ona se zaputila u svet bez ičega, a vodio ju je instinkt i velika želja da se bavi ovim pozivom.

Tomanija je s vojskom, sa samo godinu dana, davne 1915. otišla u Francusku gde je u Nici, zajedno sa ostalom decom, prvi put nastupala na sceni. Smisao tih priredbi bila je da se u naslednicima probudi patriotski duh, ali kod nje se probudilo još nešto.

Sa prvom ruskom grupom se brzo rastala, a promenila je mnoga putujuća pozorišta.

-Teško smo živeli, nije bilo novca, a lišavali smo se gotovo svega. Ali, beskrajno smo voleli pozorište, ispunjavalo nas je najzdravije drugarstvo i osećali smo da smo srećni - ispričala je Tomanija.

Kada je počeo rat, ona je prešla u Pančevo, a četiri godine je igrala u ondašnjem Beogradskom dramskom.

Umesto da zatraži penziju, put ju je odveo u Narodno pozorište gde je često bila zapostavljena uprkos velikim dostignućima.

Žiri filmskog festivala u Rimu dodelio joj je 1966. prvu nagradu za žensku ulogu u filmu "Čovek sa fotografije" Vladimira Pogačića.

-Uvek kad bih dobila ulogu, obuzimao me je strah. Događalo mi se i da zaplačem čitajući prvi put tekst uloge. Duboko sam preživela sudbinu svake žene koju sam tumačila na sceni - ispričala je Tomanija.

 
 
 
View this post on Instagram
 
 

Nikola Đuričko rođen je 9. jula 1974. godine u Beogradu. Unuk je glumice Tomanije Đuričko i brat glumca Đorđa Đurička. Vodio je emisiju Karaoke obračun i član je grupe Kuguarsi. Oženjen je Ljiljanom Nešić sa kojom ima ćerku Nađu i sina Đorđa. Glumio je u dosta filmova i pozorišnih predstava počevši od 1980. godine. Poznatije uloge su Tupa u filmu Lajanje na zvezde, Kalauz u filmu Pljačka Trećeg rajha, Švaba u filmu Vratiće se rode, Živković u filmu Montevideo Bog te video, Mali u filmu Do koske, pukovnik Đolović u TV seriji Senke nad balkanom itd... Dobitnik je mnogobrojnih nagrada kao što su "Car Konstantin", nagrada "Novosadska arena", nagrada "Grand Pri", nagrada "Veljko Mandić", specijalna nagrada Ardalion i mnoge druge. 🎬 #nikolađuričko #srbija🇷🇸 #gluma

A post shared by ™ DomacaScena (@domacascena) on

(Glas javnosti/Blic)

 

Komentari

  • Od gavril
  • 2020-08-03 12:44:38

nije slavna tOMANIJA, VEĆ SPOREDNA

Ostavi komentar

Слањем коментара се слажете са Правилима коришћења овог сајта.


Повезане вести

  • Најновије
  • Најчитаније

Временска прогноза

Курсна листа

Анкета