PROHUJALO S NEREDIMA: Poništena odluka o povlačenju KULTNOG FILMA!

prohujalo-pixabay

Izvor: Pixabay

Odluka da televizijska kuća HBO povuče s malih ekrana kultno ostvarenje "Prohujalo s vihorom" zbog navodnog rasizma koji se pojavljuje u njoj, biće promenjena.

Rasni neredi u Americi polako se stišavaju nakon smrti Džordža Flojda koji se ugušio od posledica policijske intervencije, a stvari se polako vraćaju u normalu. 

Tako je sada donešena i odluka da se "Prohujalo sa vihorom" vrati na striming platformu HBO Max a prethodno je bio skinut s repertoara sa tvrdnjom da "negira horore robovlasništva".

Džon Ridli, Oskarom nagrađeni scenarista za "12 godina ropstva", člankom u LA Times inicirao je da "Prohujalo sa vihorom" bude uklonjen sa striming platforme zbog načina na koji prikazan Jug SAD pred Građanski rat u 19. veku, opisavši ga kao "film koji, kad se zanemare horori ropstva, pravi pauze samo kako bi predstavio najbolnije stereotipe tamnoputih ljudi".

- Ovakvi rasistički prikazi su bili pogrešni tada i pogrešni su i sada, pa mislimo da bi bilo neodgovorno ovakav sadržaj prikazivati na našoj platformi – tad su mu odgovorili iz HBO Max.

"Prohujalo sa vihorom" je sad vraćen na HBO Max, ali uz pratnju dva videa u kojima se govori o njegovom istorijskom kontekstu.

Jedan snimak prikazuje voditeljku i filmskog stručnjaka Žaklinu Stjuart koja ističe da je "Prohujalo sa vihorom jedan od najpopularnijih filmova svih vremena", ali napominje i da je prikaz Afroamerikanaca bio kontroverzan i odmah po njegovoj premijeri 1939. godine.

- Producent Dejvid O’Selznik je bio svestan da je crna publika bila duboko zabrinuta zbog prikaza ropstva i ophođenju prema crnim likovima – rekla je Stjuart.

Ona je izjavila da "Prohujalo sa vihorom", umesto toga, "prikazuje Jug koji odiše elegancijom i lepotom bez priznavanja brutalnosti robovlasničkog sistema na kom je ovaj svet baziran".

- Kroz objektiv nostalgije, film negira horore robovlasništva, kao i nasleđe rasne nejednakosti – tvrdi Stjuart.

Drugi video je jednosatna diskusija o "složenoj zaostavštini" filma.

Premijerno prikazan 1939. godine, "Prohujalo sa vihorom" je osvojio 8 Oskara, i bio komercijalni hit u SAD i širom sveta. 

Heti Mekdanijel je postala prva Afroamerikanka koja je dobila Oskara za sporednu žensku ulogu, tumačeći sluškinju Memi, ali joj nije bilo dozvoljeno da sedi sa ostatkom ekipe na večeri koju je organizovala Filmska akademija, što je izazvalo rasnu segregaciju koja je trajala do 1959. godine.

(Izvor: Telergaf.rs)

Komentari

Ostavi komentar

Слањем коментара се слажете са Правилима коришћења овог сајта.


Повезане вести

Kako se navodilo, Ana Nikolić trebala je da glumi ljubavnicu Miloša Bikovića u nastavku filma "Južni vetar", koji tumači lik Maraša. Međutim, reditelj, Miloš Avramović demantovao je ova saznanja medija i rekao da su u pitanju dezinformacije.

Najpopularniji bosanski bend Dubioza Kolektiv svakog ponedjeljka iz karantina putem interneta održava koncerte za obožavaoce koji su zbog koronavirusa u istoj situaciji.

Временска прогноза

Курсна листа

Анкета

Da li će biti i drugog talasa Korone