ZAHTEV PONIŽAVAJUĆ, PRIHVATANJE JOŠ GORE: Srbin ide na proslavu ‘Oluje’?! (VIDEO)

Foto: Glas javnosti/Ilustracija

Na zahtev hrvatskih zvaničnika predstavnici Srba pozvani su da prisustvuju proslavi zločinačke operacije “Oluja” tokom koje je proterano 250.000, a ubijeno 2.000 Srba. Srpski narod bio je zgranut ovakvim zahtevom, ali I od goreg ima gore. Sve ukazuje na to da je potpredsednik hrvatske vlade, Boris Milošević, inače Srbin, pristao da ide 5. avgusta na obeležavanje 25. godišnjice ove akcije.

To je rezultat dogovora u Zagrebu. Dok Milošević ide u Knin, general Tomo Medved, ministar branitelja i potpredsednik hrvatske vlade 24. avgusta otići će u Grubore, gde je počinjen zločin nad srpskim civilima.

-Razgovarali smo u vladi i postigli dogovor sa SDSS da potpredsednik Milošević ide u Knin, gde će se obeležiti 25 godina od "Oluje". Dogovorili smo se da SDSS učestvuje u toj proslavi - rekao je večeras hrvatski premijer Andrej Plenković.

On je naveo da je to "jako dobro i korisno i za hrvatsku državu i za odnos prema hrvatskoj istoriji, ali i dobar potez za buduće hrvatsko-srpske odnose".

Plenković kaže da je odlazak Miloševića u Knin i treba da pokaže svim hrvatskim partnerima u Evropi i svetu da je Hrvatska učinila važan iskorak u poslednjih tridesetak godina prema demokratskim standardima.

Milorad Pupovac, predsednik SDSS, kako sada stoje stvari neće biti 4. i 5. avgusta u Kninu, a sam premijer kaže da je njegova želja bila da tamo bude kompletna hrvatska vlada. O odlasku Pupovca u Raču gde će se obeležiti godišnjica zločina počinjenih nad Srbima za vreme i nakon "Oluje" nije se razgovaralo u hrvatskoj vladi.

-Jedino je postignut dogovor da će general Medved biti u Gruborima, čime takođe želimo da pošaljemo snažnu poruku pomikrenja i tolerancije. On ima i ličnih trauma iz tog vremena, bio je zapovednik "Tigrova" i njegov dolazak u Grubore je veoma znakovit - tvrdi Plenković, koji navodi da je to pre svega poruka pomirenja koju Hrvatska želi da pošalje.

-Vodimo svoju politiku, gradimo uključivo društvo, želja nam je da idemo prema pomirenju i toleranciji u hrvatskom društvu. Reč je o iskrenim potezima - zaključio je Plenković.

(Glas javnosti/ Novosti)

Komentari

Ostavi komentar

Слањем коментара се слажете са Правилима коришћења овог сајта.


Повезане вести

  • Најновије
  • Најчитаније

Временска прогноза

Курсна листа

Анкета