Tomanović: Vlast kao da mrzi građanska prava, Ustav i zakon

law

Izvor: Pexels

Svako rešenje i mere i propisi koji se donose u vanrednom stanju moraju biti usaglašeni sa Konvencijom o ljudskim pravima i Ustavom, izjavio je advokat Zdenko Tomanović.

“Nijedan propis donet u vanrednom stanju ne sme kreirati nove elemente krivičnih dela, niti ukinuti pravo na pravično suđenje”, rekao je Tomanović za list Danas, odgovarajući na pitanje kako uklopiti “skajp suđenja”, praksu slušanja okrivljenih preko video veze, u postojeći ustavni i zakonski okvir.

Njegova kancelarija je prva javno kritikovala ovakav način vođenja postupka, tvrdeći da izvršna vlast time ukida pravo na pravično suđenje.

Opisujući vanredno stanje, Tomanović kaže da živimo “u neobično mučnom raskoraku između efekta pandemije i stalnog uplitanja politike i laičke svesti”.

“Sa jedne strane imamo neograničenu moć izvršne vlasti, a s druge obespravljenog građanina. Pravo je svakog pojedinca da vanredno stanje ne provodi u nepravdi i u strepnji šta mu od njegovih prava više neće biti dostupno”, rekao je on.

Prema rečima Tomanovića, na sceni je “svođenje sudije na administrativca, izvršioca želje izvršne vlasti, a sve u ime navodnog višeg interesa zaštite građana.”

Tomanović ocenjuje i da “izvršna vlast kao da mrzi građanska prava, Ustav i zakon.”

“Iako nije dozvoljeno, izvršna vlast je ta koja obećava pritvor i maksimalne kazne i traži ‘skajp suđenje’ i traži disciplinske kazne za tužioce i tako zapravo podstrekava sud na kršenje zakona i ukida pravo na pravično suđenje”, zaključio je Tomanović.

Izvor: Mačva zdravog razuma

Ostavi komentar

Слањем коментара се слажете са Правилима коришћења овог сајта.


Повезане вести

Okupljanje podrške Bošku Obradoviću i Ivanu Kostiću, poslanicima Dveri, koji danima štrajkuju glađu ispred Skupštine Srbije, počelo je oko 17 sati, a završeno je ispred zgrade RTS-a.

Председници Русије и Републике Српске разговарали у Сочију; Путин пожелео Додику успех на предстојећим изборима

Ispred zgrade Skupštine Srbije žandarmerija razdvajala pristalice Srpske napredne stranke (SNS) i manju grupu ljudi koja je došla da pruži podršku lideru Dveri Bošku Obradoviću.

Временска прогноза

Курсна листа

Анкета

Da li će biti i drugog talasa Korone