Glas Javnosti

Srpska delegacija danas pred ultimatumom? Vučić se obraća naciji

Politika
Autor: Glas javnosti

Sve diplomatske oči uprte su danas u Brisel. Runda ili ultimatum? Šta će danas Srbiji biti servirano u Briselu?

Malo je verovatno da administracija u Briselu na današnjem sastanku uruči nacrt sveobuhvatnog sporazuma srpskim pregovaračima o čemu se prethodna dva dana spekuliše, saznaje “Blic” u diplomatskim krugovima.

Taj list podseća da se pre dva dana pojavila informacija kako bi briselski zvaničnici mogli da ubrzaju pregovarački proces i praktično pred svršen čin dovedu delegaciju naše zemlje.

 Međutim, kako kaže više sagovornika "Blica" iz Brisela, teško je očekivati da se na sastanku na kojem se govori o tehničkim pitanjima direktoru Kancelarije za KiM Marku Đuriću uruči nacrt sveobuhvatnog sporazuma.

- To jednostavno nije praksa - navodi izvor.

Informacija da se na mala vrata sprema sporazum koji znači de fakto priznanje Kosova zbunila je i zatekla čak i zvanični Beograd. Juče su se vodili diplomatski razgovori sa svim svetskim centrima, a naš državni vrh tražio je objašnjenje.

To nas navodi na činjenicu da se Zapad ponovo veoma zainetersovao za ovo pitanje, a prvo se  aktivirale SAD. Evropljani su to primetili.

Slučajno ili ne, tek Haški tribunal u trenutku kada se Tači sprema za let u Vašington, podiže optužnicu protiv njega i njegovih saradnika za ratne zločine, što predsednika Kosova navodi da otkaže put. Brojne su bile teorije da je potez Tribunala bio dogovoren kako bi Evropa vratila pitanje Kosova pod svoje okrilje.

I upravo tada, Brisel preuzima čitav proces, takođe “grenelovski brzo”, a prva runda dijaloga, posle dve godine pauze već je održana.

Avdulah Hoti premijer privremenih prištinskih institucija izjavio je da da će nastaviti kampanju za novim priznanjima i učlanjenjima Kosova u međunarodne organizacije, kao i pokušaj da se pregovori o ekonomskim odnosima predstave kao pitanje ratne odštete i tako stavljeno “prst u oko” američkoj administraciji i specijalnom izaslaniku za dijalog Ričardu Grenelu.

Vučić se obraća naciji

Predsednik Republike Srbije Aleksandar Vučić obratiće se danas javnosti, najavila je služba za saradnju s medijima predsednika.

Vučić će se obratiti u 10 sati u zgradi Generalnog sekretarijata predsednika Republike.

(Glas javnosti/Blic)

 

 

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR