Glas Javnosti

SPS ispao iz kombinacije? Naprednjaci prave vladu možda samo sa Šapićem

Politika
Autor: Glas javnosti

Rezultat Srpske napredne stranke (SNS) na upravo završenim izborima ostavio je naprednjacima lagodnu poziciju da biraju koliko žele da šire vladajuću većinu. Činjenica da naprednjacima niko više nije potreban za formiranje vlasti ostavila je Socijalističku partiju Srbije (SPS) u nezavidnoj poziciji.

Ovim je, naime, socijalistima dodatno pala cena jer se izbornim rezultatom, kao rezervni igrač, nametnuo i Spas Aleksandra Šapića, koji je i sam iskazao mogućnost ulaska u novu vladu.
Analitičari  ocenjuju da je upitno da li će socijalisti, iako su se pokazali kao dobar partner SNS, dobiti neku ministarsku fotelju imajući u vidu da nisu neophodnu za vladajuću većinu, a nemaju ni čime da se nametnu i trguju. Jakša Šćekić, dugogodišnji novinar Rojtersa, smatra da SNS treba sam da čini vladu.

- I lično sam rekao Vučiću da sam veliki pristalica jednostranačke vlade, jer one koalicione mnogo koštaju, pošto svi nečim ucenjuju i postavljaju svoje uslove. Takođe, i kao glasač, kada jedna stranka čini vladu, znam ko je odgovoran i za dobre i za loše odluke - navodi Šćekić i dodaje:

- Da sam Dačić, kao što nisam, otišao bih u opoziciju jer s ovim rezultatima postoji velika opasnost da se socijalisti utope u naprednjake. Dačić, da ima tu viziju, bio bi stožer opozicije. No, ako bi se već biralo između SPS i Šapića, da sam Vučić, išao bih sa Šapićem i još možda nekoliko eksperata za pojedine oblasti.

S druge strane, izvršni direktor Cesida Bojan Klačar kaže da ima više logike da u vladi bude SPS, jer saradnja s njima dugo traje i bez obzira na trzavice, relativno je dobra.

- Takođe, SPS ima tradicionalno dobre odnose s Rusijom, što je bitno, a ulazimo u vreme ozbiljnih političkih događaja u vezi sa Kosovom i ekonomskim pitanjima, pa će Vučiću trebati neko s kim će podeliti političku odgovornost. S druge strane, Šapiću je bolje da ojačava stranku i poziciju kao opozicija i da gradi identitet - ocenjuje Klačar.

(Izvor: Kurir)

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR