Glas Javnosti

Приштинска штампа: План је узми или остави, могуће санкције

Politika
Autor: Danas.rs/ foto: pixabay

Подсетимо, у понедељак увече по нашем времену, Вучић и Тачи сусрели су се у Белој кући у Вашингтону са Ричардом Гренелом, који је вршилац дужности шефа свих америчких безбедносних служби, Робертом о Брајеном, саветником за безбедност, и Џерадом Кушнером, зетом председника САД Доналда Трампа. У среду су, готово у исто време објављене фотографије на друштвеним мрежама. Тачи је објавио фотографију на којој су он, Вучић, Гренел и О Брајен, док је код Вучића на Тачијевом месту Кушнер.

Како је објавио приштински лист Бота сот, нацрт споразума има две опције, корекцију границе или Заједницу плус, уз посебне захтеве Србије – опција која је, према њиховим изворима, омиљена америчким посредницима.

Бота сот наводи да се по другим детаљима са састанка у Вашингтону каже да ће ова преговарачка фаза бити динамична, слично као у Рамбујеу, где ће странама бити понуђене само две опције, уз „узми или остави“, што је супротно бечким преговорима који су трајали око две године.

Од Србије се не тражи да заустави кампању повлачење признања до јуна. Такође, јун ове године је рок за постизање споразума између Косова и Србије, тврди се у тексту.

Формат разговора о коначном споразуму биће на нивоу председника са тимовима које ће они сами бирати. Странама је такође понуђена прилика да се састану са америчким председником Доналдом Трампом, али то је одложено до тренутка када стране буду близу споразума, пише Бота сот.

Тај медиј пише да је на састанку Тачију и Вучићу речено да ће „стране које не желе да потпишу споразум имати вишеструке санкције од Сједињених Америчких Држава“.

Бота сот наводи да је косовски председник Хашим Тачи јуче на конференцији за штампу, на којој је говорио о сусрету у Вашингтону, рекао да је „састанак у Белој кући драматичан заокрет“.

Рекао је да је „Америка коначно преузела дијалог између Косова и Србије“ и да „то жели да заврши у кратком року“, подсећа Бота сот.

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR