PRIŠTINA VELIČA OVK! Skandalozan novi zakon amnestira zločince

Foto: Youtube/Printscreen

Ni to što na Oslobodilačku vojsku Kosova (OVK) međunarodna javnost ne gleda blagonaklono, ni to što je upravo zbog zločina OVK njihov predsednik Hašim Tači saslušavan u Hagu pre nepunih mesec dana, prištinskim vlastima ne smeta da nastave da veličaju ovu, mnogi će reći, nekadašnju terorističku organizaciju.

U kosovskom parlamentu, posle skoro dve godine, ponovo se priča o Nacrtu zakona o zaštiti vrednosti OVK, samo što je ova put on stigao i do skupštinske procedure. Ukoliko dokument bude i usvojen, u praksi to znači još jedno "pranje" i pravdavanje svih zločina koje su činili pripadnici OVK, a vrlo moguće i kažnjavanje onih koji se sa tom borbom ne slažu, ili je nisu podržavali niti to i danas čine.

To bi, recimo, mogao da bude slučaj sa Srbima koji žive na KiM, koji bi mogli da se suoče sa odmazdom ukoliko nešto loše kažu o borbi koja je bila uperena upravo protiv njih.

To Albancima ne bi bio prvi put da kažnjavaju zbog, praktično, verbalnog delikta, što je pre izvesnog vremena na svojoj koži osetio nekadašnji ministar iz redova Srba Ivan Todosijević, koji je zbog izjave da u Račku svojevremeno nije bilo masakra nad Albancima, već da su u sukobu pobijeni albanski teroristi, osuđen na dve godine zatvora.
Izvor iz Skupštine Kosova, zakon je ponovo vraćen na dnevni red, iako se o njemu pričalo još pre dve godine.

U njemu, između ostalog, piše da je "svaki javni službenik ili građanin Republike Kosovo dužan u svako doba i u svim okolnostima u zemlji i inostranstvu da poštuje i štiti vrednosti borbe OVK".

Takođe, govori se i o danu sećanja na oslobodilačku borbu, kao i o njenim vrednostima, pa se između ostalog navodi da se "zaštićenom vrednošću borbe OVK smatra oružana borba naroda Kosova na čelu sa OVK u cilju oslobađanja Kosova".

 Alibi za Tačija?
Zanimljiv je još jedan momenat koji se pominje, a to je da je OVK bila vojna formacija sa organitacionim jedinicama i komandnim lancem pod upravom generalnog štava, pod civilnom kontrolom političkog rukovodstva, "sa misijom zaštite naroda Kosova i oslobođenja zemlje od okupacionih vojno-policijskih snaga i uprave Srbije na Kosovu".

- Ovo bi mogao da bude dokaz da je Tači imao kontrololu na nad OVK , jer je jedan od argumenata njegove odbrane bio to što je on bio politički lider OVK - kaže izvor.

U dokumentu se ne navode konkretni prestupi koji bi mogli da budu kažnjavani, ali se navodi da se svaki prekršaj "kažnjava u skladu sa zakonom".

 - Oni sve što je protiv njihovog interesa tretiraju kao raspirivanje nacionalne mržnje, a to znači da se optuženi može kazniti i zatvorom - priča naš izvor, i podseća na slučaj Ivana Todosijevića i Račka.

Sve u svemu, suština ovog zakona je da pravno-formalno amnestira zločince koji su po Kosovu devedesetih godina mučili, ubijali, uništavali, spaljivali i otimali od Srba i nealbanskog stanovništva sve ono što im se nalazilo na putu
Praktično, još jednom bi se potvrdila ionako postojeća praksa da legalizacija ubistava i proterivanja srpskog stanovništva sa KiM ostane nekažnjena. To i ne treba da čudi, s obzirom na to da su se albanski političari i do sada prema tim zločinima odnosili kao da se nisu ni desili.

 Koliko je ova namera pogrešna može se videti i po stavu američkog ambasadora u Prištini Filipa Kosneta, što je zapravo stav SAD, koje poručuju da je ovaj Nacrt pogrešan način pokazivanja poštovanja prema OVK.

- Taj zakon kriminalizuje slobodu govora, zastrašuje građane i odvraća od napora za učenje istorije Kosova - naveo je on.

Dok Albanci veličaju OVK, stvarnost je da je ona najpoznatija po zločinima koje su činili pripadnici ove terorističke organizacije, što neki od njih javno i priznaju.

U nekoliko navrata oni su govorili o tome da im nije žao što su ubijali Srbe.

Realnost je i da je OVK krajem devedesetih godina operisala sa sa jednim, glavnim ciljem - proterati Srbe. U toj nameri punoj mržnje, desio se veliki broj zločina, od kidnapovanja rudara, preko Zočista, Opteruše, Retimlja, ubistva više od 40 civila, porodice Stolić i Simić, zločina u Livadicama i Starom Grackom, kao i zločini u "Žutoj kući" zbog kojih bi i Tači, kao jedan od glavnoosumnjičenih, mogao da ogovara.

(Glas javnosti/Blic)

 

 

Komentari

Ostavi komentar

Слањем коментара се слажете са Правилима коришћења овог сајта.


Повезане вести

  • Најновије
  • Најчитаније

Временска прогноза

Курсна листа

Анкета