Повољан исход референдума у Македонији и наставак дијалога о споразуму Београд-Приштина спољнополитички приоритети ЕУ

EU zastava Piksa (1)

Извор: принтскрин

За Европску унију (ЕУ) су повољан исход референдума у Македонији и наставак дијалога о споразуму Београд-Приштина спољнополитички приоритети и висока представница ЕУ Федерика Могерини улаже напоре да се дијалог очува, иако засад нема назнака кад би могао бити обновљен.

То су агенцији Бета рекли добро обавештени извори у Савету министара ЕУ и Европском савету, који су нагласили да је Федерика Могерини и на састанку у УН с високим званичницима са Западног Балкана предочила да су кључ за стабилност региона сарадња и наставак дијалога Београд-Приштина.


Јер ако би Београд и Приштина престали да раде на компромисном решењу, целокупна регионална ситуација би се само погоршала, а ЕУ свакако жели да регион политички, економски и безбедносно стабилизује и учврсти га на путу ка чланству у Унији.  

Став ЕУ би се могао свести на оно што је поручио известилац Европског парламента за Србију Дејвид Мекалистер, а то је да се две стране договоре, да то не угрози регионалну стабилност, да буде у складу с медјународним правом, као и да то подржи ЕУ и одобри Савет безбедности УН, с тим што се свакако има на уму и став Вашингтона да и САД то подржавају и да ће размотрити договор.  

Многи у ЕУ примећују и да досад није било опипљивих предлога или целовитијих "нацрта" за споразум Београд-Приштина, већ само начелних замисли које засад нису изашле у јавност.  

Јасно је да засад у дијалогу не може да се очекује неки већи "пробој, заокрет", а оцена институција и влада ЕУ је да постоји велика неизвесност у вези с његовим наставком.  

Како је речено, нарочито су према дијалогу велике разлике и размимоилажења међу политичким снагама косовских Албанаца.  

Премијер Рамуш Харадинај и још неки кључни носиоци власти у Приштини, као и опозициона странка Самоопредељење су против споразума с Београдом, укључујући предлог за "разграничење", што је схваћено и као промена граница, а велики су отпори према стварању Заједнице српских општина(ЗСО), иако је тај договор у склопу Споразума из Брисела подржао и парламент у Приштини.  

То, мисле кругови ЕУ, подржава председник Хашим Тачи, али је његов преговарачки положај озбиљно доведен у питање и јер није добио подршку у косовској скупштини.  

Изјаве Тачија и председника Србије Александра Вучића о могућем "разграничењу" су у ЕУ протумачили и као "преправке граница-територија", уз питања да ли то значи и "размену становништва".  

Али, кажу извори у ЕУ, "разграничење" је ипак и даље недовољно јасан појам - шта све може подразумевати, те зато највећи отпор долази од Немачке која тумачи да је намера да се мењају границе.  

Јер Вучић је махом говорио о "разграничењу између Срба и Албанаца", а Тачи о "преправкама граница", уз отварање питања и око области на подручју Прешева у Србији.  

Има и других чланица ЕУ, речено је, које су подозриве према прекрајању границе због могућности да то послужи као образац за сличне промене другде на Балкану.  

Пред недељни референдум у Македонији има опаски да би његов повољан исход не само почео њене преговоре о чланству с ЕУ и представљао крупан корак ка њеном чланству у НАТО, што снажно подржавају и политичке снаге албанских житеља Македоније, те падају у воду ризици од стварања "Велике Албаније", делом и зато јер је већ у НАТО-у Црна Гора која такође има албанског живља.  

Немачка канцеларка Ангела Меркел је приликом недавног сусрета с челницима Босне и Херцеговине ставила до знања да је против мењања граница, а и сам председник Вучић је поновио да је Србија гарант Дејтонског споразума и целовитости БиХ.  

Званичници у Бриселу такође кажу да је недавна Вучићева изјава на северу Косова да је "Милошевић био велики државник и имао добре намере", изазвала велики немир међу косовским Албанцима, а међу многим чланицама ЕУ велику недоумицу "шта то уопште значи" и то је врло неповољно оцењено, иако је Вучић накнадно објашњавао да је желео да нагласи "дисконтинуитет с Милошевићевом политиком".

Глас јавности / Бета / од 29.09.2018.

Komentari

Ostavi komentar

Слањем коментара се слажете са Правилима коришћења овог сајта.


Повезане вести

Predsednici Narodne skupštine Srbije Maji Gojković danas je potvrđen pozitivan test na kovid 19.

Kosovski premijer Avdulah Hoti poručio je danas ambasadorima zemalja članica EU da se u procesu dijaloga ne može pregovarati o teritorijalnom integritetu Kosova i da postignuti sporazum "mora biti u skladu sa kosovskim ustavom".

  • Најновије
  • Најчитаније

Временска прогноза

Курсна листа

Анкета