Glas Javnosti

Onlajn skup: Odnosi SAD i SRB postaju važniji nego ikad

Politika
Autor: Glas Javnosti

Kongres srpsko-američkog prijateljstva realizovao je danas prvu onlajn međunarodnu konferenciju „Srpsko-američki odnosi pred izazovima Covid-19“ na kojoj je zaključno da saradnja Srbije i SAD postaje važnija nego ikad.

O aktuelnim izazovima sa kojima se suočavaju Srbija i SAD u borbi protiv globalne pandemije, kao i o preduzetim merama i očekivanjima i posledicama virusa Covid-19 na demokratiju, ekonomiju, bezbednost, mir i stabilnost dve države govorili ministar spoljnih poslova Ivica Dačić, potpredsednik Narodne skupštine Vladimir Marinković, ambasador SAD u Beogradu Entoni Godfri i američki kongresmen i kopredsedavajući srpskog kokusa Stiv Stivers.

Marinković je u svom obraćanju naglasio da je saradnja Srbije i SAD u kriznim i izazovnim vremenima od izuzetne važnosti za obe nacije, ali da je to istovremeno i mogućnost za proširenje saradnje.

On je izrazio zahvalnost SAD na, kako je naveo, ogromnoj pomoći u vidu testova za Covid-19 i ukazao da Srbija ima sve više prijatelja među zvaničnicima te zemlje, što, dodaje, dokazuju i odlični odnosi predsednika Srbije Aleksandra Vučića sa potpredsednikom SAD Majkom Pensom i državnim sekretarom Majklom Pompeom.

Govoreći o ekonomskim merama i očekivanjima, Marinković je kazao da poslovna zajednica u Srbiji može da bude zadovoljna ekonomskim merama koje je Srbija preuzela, navodeći da bi prema prognozama MMF-a Srbija 2020-2021 godine mogla da ima dobar rast.

“Važno je da se očuva ekonomski i politički ambijent i da se nove strane investicije privuku i nakon korona virusa”, dodao je Marinković.

Ministar spoljnih poslova Ivica Dačić rekao je da Srbija želi da i ubuduće ostane stabilan partner i nosilac regionalne stabilnosti, te da je unapređenje srpsko-američke saradnje, i nakon okončanja borbe sa virusom Covid-19, jedan od najznačajnijih spoljno-političkih prioriteta Srbije.

„Nadam se da ćemo podići i dinamiku našeg političkog dijaloga, odnosno, posete na najvišem nivou. Poslednja poseta američkog predsednika Srbiji bila je 1980.godine, bio je to Džimi Karter. Mislimo da je vreme za ponovnu posetu predsednika SAD“, poručio je Dačić.

Ambasador SAD u Srbiji Entoni Godfri ocenio je da srpsko-američka saradnja postaje važnija nego ikada pre, navodeći da će obe zemlje prevazići krizu sa virusom Covid-19 što je pre moguće.

On je dodao je da su SAD i Srbija i pre krize zajedno radile da ojačaju poziciju Srbije i poručio da će se u tom smeru i nastaviti saradnja.

"Mi delimo isti cilj da Srbija i SAD izađu iz ove krize jače nego ikada", rekao je Godfri i izrazio zahvalnost što je srpska vlada, nakon što su zatvoreni međunarodni letovi, pomogla u vraćanju američkih državljana iz Srbije u SAD.

On je podsetio da je američki Kongres odobrio 2,7 milijarde dolara pomoć za državama koje se suočavaju sa korona virusom i napomenuo da će i Srbija dobiti proporcionalni deo tih sredstava.

Američki kongresmen i kopredsedavajući srpskog kokusa Stiv Stajers govorio je i o odnosima Beograda i Prištine i naglasio da je veoma važno da kosovska vlada ukine takse kako bi pregovori mogli da se nastave.

"U celom svetu je trenutno veoma teško vreme sa kojim se svi suočavamo. Cenim sve napore koje je srpska vlada učinila kako bi se Amerikanci koji su se tokom krize Covid-19 zatekli u Srbiji, bezbedno vratili kući. To je dodatni dokaz izuzetnih odnosa koje postoje između SAD i Srbije”, naveo je Stajvers.

Tanjug

 

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR