Glas Javnosti

NOVI POSLANICI U SKUPŠTINI SRBIJE: Kolundžija, Lav Pajkić i Koka prvi put u parlamentu

Politika
Autor: Glas javnosti

Skupština Republike Srbije će početi sa zasedanjem početkom avgusta, a nekoliko novih poslanika će se priključiti predstavničkom delu vlasti.

Konstitutivna sednica novog saziva parlamenta biće održana najverovatnije 3. ili 4. avgusta. Iako se razmatralo da zbog epidemiološke situacije bude održana u nekom većem prostoru, poslanicima će mandati biti potvrđeni u zdanju na Trgu Nikole Pašića.

Sednicom će predsedavati Smilja Tišma (91) sa liste SPS, najstarija poslanica, a pomagaće joj četvoro najmlađih poslanika - iz SNS, SPS, Spasa i Saveza vojvođanskih Mađara.


U skupštinskim klupama će se naći neki od veterana, poput Dragana Šormaza iz SNS, koji je već oko 20 godina narodni poslanik, ali i nova lica kojima je ovo prvi ulazak u parlament.

Tako će prvi put u Skupštini kao poslanik SNS sedeti poznati violinista Jovan Kolundžija, Stefan Krkobabić, inače sin lidera PUPS Milana Krkobabića, ali i voditelj Lav Grigorije Pajkić. Takođe, vatreno kršenje imaće i čuvena glumica sa liste SPS Jelica Sretenović, koju građani pamte po čuvenoj ulozi Koke u seriji „Bolji život“.

Operska diva, pijanista, Ivanovićeva udovica...

Lista koju je predvodio SNS osvojila je 188 mandata i sa nje ulaze Jovan Kolundžija, magistar violine, koji je na visokom trećem mestu. Ivan Tasovac, pijanista i direktor Filharmonije, na devetom je mestu, a zagarantovano je i mesto operskoj divi Jadranki Jovanović, koja je na 23. mestu i koja je bila poslanik u prethodnom sazivu. U Skupštinu ulazi i Milena Ivanović, udovica Olivera Ivanovića, koja je na 55. mestu, kao i Stefan Krkobabić, diplomirani menadžer za odnose sa javnošću, sin lidera PUPS Milana Krkobabića. Poznati voditelj i sin spisateljice Isidore Bjelice Lav Grigorije Pajkić nalazi se na 148. mestu na listi, pa je izvesno da i on ulazi u parlament.

Trener, haški advokat i Pupinov potomak

Lista SPS-JS osvojila je na izborima 32 mandata, pa u parlament ulaze Smilja Tišma (na petom mestu na listi), koja je rođena 1929. i koja je kao dete preživela strahote Jasenovca. Sa ove liste dolazi i buduća najmlađa poslanica Dubravka Kralj (1994. godište), koja je master pravnik. Sudeći prema listi i broju osvojenih mandata, u skupštinskoj klupi videćemo i Tomu Filu, poznatog beogradskog advokata koji je zastupao Slobodana Miloševića i Jovanku Broz, a tu će biti i Ljupko Petrović, poznati fudbalski trener, tačnije jedini jugoslovenski trener koji je trijumfovao u Kupu evropskih šampiona sa Crvenom zvezdom 1991. U parlament ulazi i Koka iz serije „Bolji život“ - glumica Jelica Sretenović, kao i Justina Pupin Košćal, potomak naučnika Mihajla Pupina.  

General, novinar i bivša Šešeljeva uzdanica

Lista koju je predvodio Aleksandar Šapić ima 11 mandata, a sudeći prema spisku, u Skupštinu ulaze nekadašnja poslanica SRS Marina Raguš, koja je na drugom mestu na listi, kao i novinar Radomir Dmitrović, inače bivši urednik Večernjih novosti. U parlament sa osmog mesta na listi ulazi i nekadašnji general Vojske Republike Srpske Svetozar Andrić, a u skupštinskim klupama će ponovo biti i Željko Tomić, koji je u jednom od ranijih saziva bio poslanik DSS.

(Glas javnosti/Kurir.rs)

 

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR