Glas Javnosti

Немци чувају леђа Куртију: У Приштини се и даље води политика “свако за себе”

Politika
Autor: Novosti.rs/foto: youtube

Премијер привремених институција опет руши дијалог уз прећутну сагласност европских сила. Најавио тужбу против Београда за геноцид. Има подршку за "делимично" укидање такса

Премијер тзв. Косова Аљбин Курти поручио је у понедељак да је приоритет његове владе да тужи Београд због наводног геноцида, и да ће то бити тема у наставку дијалога!

Као што и по питању идеје делимичног и условног, а не потпуног, укидања такса на српске производе, Курти има подршку међу водећим европским земљама предвођеним Немачком, претпоставља се да и на промовисање овог новог "дневног реда" у наставку разговора те европске силе гледају са одобравањем.

Курти је саопштио "да се његова влада добро припрема да тужи Београд" пред Међународним судом правде, али и да је то дуг пут. Он је то рекао у парламенту на посебној седници поводом Дана жена, а на којој су присуствовале и наводне жртве сексуалног насиља током сукоба на Космету.

- Желимо да будемо сигурни да ћемо бити успешни у том процесу. Почели смо да радимо у том правцу - рекао је он, додавши да ће у наставку дијалога са српском страном захтевати да званични Београд буде одговоран за све штете које је "претрпело Косово".

Тако су две водеће политичке фигуре у Приштини, премијер и председник привремених институција, Курти и Хашим Тачи наставили да воде политику по принципу "свако за себе". Јер, док се Курти очигледно узда у Берлин и Брисел, Тачијев политички саветник Артан Бехрами навео је да постоји иницијатива америчког председника Доналда Трампа да се дијалог Београда и Приштине пренесе у Вашингтон.

С друге стране, председник Александар Вучић казао је да је сигуран да САД неће одустати од захтева упућеног Приштини у вези са испуњењем услова за отпочињање дијалога са Београдом, а што подразумева потпуно укидање такса. На питање новинара да ли верује да Курти има јаку подршку ЕУ, с обзиром на то да још нису укинуте тарифе на српску робу, Вучић је рекао да нема сумњи да у неким европским државама постоје одређене симпатије према премијеру приштинских привремених институција Аљбину Куртију, да је таквих симпатија било и код дела јавности у Србији.

- Док човек није почео да говори о формирању "велике Албаније", сад их је мало срамота што су га подржали кад је победио на изборима, али то прође. Медени месец увек кратко траје - рекао је Вучић.
Говорећи о улози Америке у наставку дијалога, Тачијев саветник Бехрами навео је да први пут после дугогодишњих преговора који су одржавани у Бриселу без резултата постоји озбиљна иницијатива председника Трампа да се процес дијалога пренесе у Вашингтон, "где би требало да се заврши косовска државност са чланством у УН". Тачијева посета Белој кући, како је указао, "имала је управо ту симболику", али да се косовска влада противи овој иницијативи и великој америчкој посвећености закључењу процеса дијалога.

- Идеја није да овај дијалог води само Америка, искључујући све остале, већ да се оно што се у Бриселу догодило уз помоћ ЕУ и подршку САД, сада премести у Вашингтон, а што ће подржати кључне државе ЕУ попут Немачке, Француске и других земаља - образложио је Бехрами.

ИЗБЕГАО РАПОРТ

О садржају његове посете Америци и сусрету са председником Србије Александром Вучићем, уз посредовање Трамповог изасланика Ричарда Гренела, Тачи је у понедељак известио лидере парламентарних странака, али је разговор са Куртијем изостао. Наиме, Курти је саопштио да није спреман да се састане са Тачијем у функцији лидера покрета "Самоопредељење", како је било наведено у Тачијевом позиву.

 

 

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR