Kurti: U Beogradu i Prištini žele sukobe na severu Kosova

Albn-Kurti-Wikipedia

Foto: Wikipedia

Aljbin Kurti, tvrdi da politički predstavnici Beograda i Prištine žele sukobe na severu Kosova s ciljem realizacije ideje o podeli kosovske teritorije.


Kurti je u video prilogu objavljenom na njegovom fejsbuk profilu tako protumačio obznanjivanje odluke da se za opštine severna Mitrovice i Zvečan proglasi karantin zbog sprečavanja širenja korona virusa.

Odluku o tome je, kaže, donelo kosovsko ministarstvo zdravlja, ali nisu hteli da je obznanjuju na sva zvona da ne bi uznemirili građane.

- Postoje političari i visoki zvaničnici u Beogradu, a takvi postoje i u Prištini, koji žele sukob na Kosovu, posebno severno od Ibra - rekao je Kurti.

Tvrdi da dizanjem tenzija ti političari žele da isprovociraju incidente na severu Kosova.

- Njihov teritorijalni projekat razmene, ukoliko se sprovede, izazvao bi nove sukobe i krvoproliće. Taj projekat nije uspeo. Sada žele tu temu o teritorijalnoj razmeni, odnosno podeli Kosova da vrate na scenu - smatra Kurti.

To isto se, prema njegovim tvrdnjama, po svaku cenu želelo i pokušajem uvođenja vanrednog stanja, ali im to nije uspelo. U obraćanju odlazeći kosovski premijer kaže da ne veruje onima koji tvrde da su za odbranu “suvereniteta i integriteta Kosova”, a pre dve decenije su dopustili podelu Mitrovice na severni i južni deo.

Ne veruje im, jer su, kako kaže, upravo ti odlučili da “svrgnu” njegovu vladu nakon 50 dana na vlasti. Za takve političare je rekao da se ne bore za “državu”, već za vlast.

U tom kontekstu je pomenuo predsednika privremenih prištinskih institucija Hašima Tačija, za kojeg je rekao da se ponaša kao da je u opoziciji i uporedio ga sa, kako je kazao, “lisicom kojoj gori rep”.

 

Izvor: Tanjug

Ostavi komentar

Слањем коментара се слажете са Правилима коришћења овог сајта.


Повезане вести

Ova pošast, pandemija virusa korona, samo je eklatantno prikazala da su nam Rusija i Kina istinski prijatelji, i da su pomoć poslali u pravom trenutku. Ovako je u emisiji „Od četvrtka do četvrtka“ ocenio profesor Ilija Kajtez sa Fakulteta za međunarodnu politiku i bezbednost.

Advokat Goran Petronijević, koji je pretučen zajedno sa penzionisanim sudijom kasacionog suda, otkrio nepoznate detalje politike pokojnog srpskog premijera

  • Најновије
  • Најчитаније

Временска прогноза

Курсна листа

Анкета

Da li će biti i drugog talasa Korone