Glas Javnosti

Колико смо далеко од одлагања избора због вируса корона

Politika
Autor: novosti.rs

Нови датум гласања само у случају оштрих мера због вируса

Вирус корона могао би да одложи одржавање избора једино у случају да због епидемије буде проглашено ванредно стање. Таква одлука, ипак, још је далеко и биће донета само у случају да се ширење новог вируса драматично убрза
Устав прописује могућност проглашења ванредног стања у случају да "јавна опасност угрожава опстанак државе или грађана". Реч је о мери која се ретко и веома опрезно примењује јер са собом носи и могућност суспендовања одређених људских и мањинских права.

Извршни директор ЦеСИД Бојан Клачар каже да би у случају проглашења ванредног стања распуштање скупштине било одложено и она би наставила да ради док се ситуација не промени:

- Када се ванредно стање оконча, избори би морали да буду одржани у року од 60 дана. Ванредно стање је драматична мера и било би примереније проглашење ванредне ситуације, али то не би било довољно за одлагање избора.

Клачар каже да није јасно како би се организовали нови избори, али очекује да би био постигнут компромис и нека врста договора да административне ствари које су обављене, попут предаје листа, не би биле поништене и важиле би и за одложене изборе.

У случају да се процени да је ширење новог вируса досегло размере које захтевају ванредно стање, одлуку о томе требало би да донесе Народна скупштина или, у случају да Скупштина не може да се састане, председник државе, председник парламента и премијер.

Ванредно стање може трајати најдуже 90 дана, након чега се новом одлуком оно може продужити још 90 дана. У том периоду могу се и одложити избори, који се морају организовати одмах по укидању ванредног стања.

Председник Александар Вучић раније је рекао да не види разлоге за одлагање избора, али да та могућност није искључена. Ипак, казао је да би, ако до тога дође, гласање било померено највише за две или три недеље.

Иначе, коалиција "За краљевину Србију", окупљена око ПОКС Жике Гојковића, у четвртак је затражила померање избора за 20 дана. Сличан захтев дан раније изнела је и Нова странка Зорана Живковића.

 

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR