Glas Javnosti

Jasna poruka za Srbiju iz EU: Bez rešenja kosovskog čvora nema članstva

Politika
Autor: Glas javnosti

Nema nikakve sumnje da bez rešavanja kosovskog čvora Srbija neće biti član EU, to je nedvosmislena poruka EU, naglasio je predsednik Srbije Aleksandar Vučić.

„To je nedvosmislena jasna poruka EU. Da li nam se sviđa ili ne sviđa, to je tako. I tu nas nisu lagali“, rekao je Vučić u emisiji „Hit tvit“ TV Pink.

Predsednik je istakao i da nije veliki optimista da je moguće pronaći kompromisno rešenje između Beograda i Prištine, ali ističe da moramo da učestvujemo u razgovorima i da učinimo sve da se sačuva mir i svi naši interesi.

„Ja ne vidim kako možemo da se dogovorimo. Koga god sam pitao šta je rešenje niko mi nije rekao. Svi zakolutaju očima, jer svi očekuju da neko u Srbiji kaže da Kosovo nije Srbija. Došlo je do drugačije ekonomske raspodele u Evropi i svetu. Došlo je do strahovitog rasta jedne evropske sile zahvaljujući njihovoj marljivosti“, kaže Vučić.

On je ukazao da je došlo do drugačije raspodele ekonomske moći u Evropi i svetu, a da je jedna država EU zabeležila „strahovit“ rast, što će, ocenjuje, i po pitanju KiM da donosi teža pitanja za nas.

„Očigledno je da postoji veliki sukob između dve zapadne sile oko situacije u Prištini. Videćemo šta će biti oko njihove vlade. Spremni smo da razgovaramo“, rekao je Vučić.
On je, inače, u više navrata ukazao da je Nemačka iz epidemije izašla sa novom snagom.

Kaže i da ne vidi kako i na koji način i o čemu možemo da se dogovorimo, ali da moramo da razgovaramo, da rešavamo bezbroj problema između Srba i Albanaca.

„Ali, kada pitam šta je rešenje, čujem samo da nema promene granica. Oni čekaju da neko u Srbiji kaže da to nije Srbija, ili odreći ćemo se svega da bi nas neko potapšao po ramenu“, rekao je Vučić.

Dodao je da će stvari menjati globalno i u narednom periodu, a da je naše da to pratimo i da sačuvamo Srbiju.

„Nadam se da ćemo u tome uspeti, a za to nam je potrebna snažna ekonomija i da budemo ujedinjeni kao narod“, rekao je Vučić.

On je ponovio da je Srbija na EU putu, kojoj je, kaže, zahvalan na novcu koji je izdvojila za Srbiju, ali da nije uvek srećan zbog političkih izjava koje stižu iz Unije, mada je i to demokratija i pokazuje slobodarsko opredeljenje Srbije.

(Izvor Tanjug)

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR