Hoti novi premijer Kosova: Prioritet Prištine preuzimanje odgovornosti za dijalog s Beogradom (VIDEO)

Avdfulah hoti YtPsc

Foto: Youtube/Printscreen

Priština je danas dobila novu vladu na čelu sa premijerom Avdulahom Hotijem iz Demokratskog saveza Kosova.

Nova vlada izabrana je većinom glasova u kosovskom parlamentu, a Goran Rakić Predsednik Srpske liste potpredsednik je nove vlade i ministar lokalne samouprave, dok Dalibor Jevtić ostaje na funkciji ministra za povratak i zajednice.

U ekspozeu Hoti je  istakao da će jedan od prioriteta biti preuzimanje odgovornosti za dijalog s Beogradom u saradnji sa EU I SAD, zatim borba protiv epidemije korona virusa i ekonomski oporavak.

Hoti je naglasio da će nova vlada preuzeti odgovornost za dijalog sa Beogradom i da će u tom procesu, kako je naveo, u potpunosti poštovati kosovski ustav.

Prema njegovim rečima, preneo je prištinski portal Ljajmi, konačni sporazum Beograda I Prištine biće zasnovan na "međusobnom priznanju i obezbediće Kosovu članstvo u UN".

- Dijalog zahteva potpunu koordinaciju institucija, gde je uloga opozicije neizbežna. U dijalogu moramo biti svi zajedno. Zajedno moramo biti i u Skupštini Kosova koja će ratifikovati sporazum, rekao je Hoti.

Dodao je da je uloga SAD I EU u nastavku dijaloga nezamenljiva.

- Održavanje i jačanje partnerstva sa Sjedinjenim Državama i Evropskom unijom neophodno je za uspešno zaokruživanje dijaloga sa Srbijom, rekao je Hoti.

Lider Alijanse za budućnost Kosova, koalicionog partnera DSK u novoj vladi, i nekadašnji premijer Ramuš Haradinaj je pred početak sednice na svom Fejsbuk profilu pozvao poslanike da glasaju za novu vladu jer, kako je naveo, tako "glasaju za Kosovo".

Novu vladu će činiti predstavnici koalicije DSK, ABK, NISME i stranaka manjina.

(Izvor: Tanjug)

 

Ostavi komentar

Слањем коментара се слажете са Правилима коришћења овог сајта.


Повезане вести

Bivši ambasador Vladislav Jovanović smatra da je situacija na Kosovu igra u iščekivanju ishoda izbora u SAD-u!

Ministar spoljnih poslova Ivica Dačić rekao je da vanredno stanje biti ukinuto, ali da ljudi imaju nerealna očekivanja za ono što sledi.

Stefan Gajić iz Mladenovca, nekada član grupe građana "Samo jako", izjavio je da mu je Srpska napredna stranka (SNS) planirala, kako je rekao, sačekušu, a da je te informacije dobio od članova omladine te stranke iz Mladenovca, koje nije hteo da imenuje.

Временска прогноза

Курсна листа

Анкета

Da li će biti i drugog talasa Korone