Richard Grenell

foto: Tanjug

Posle odlaska sa važnih funkcija, izaslanik predsednika SAD može da se posveti pitanju KiM

POVLAČENjEM sa mesta američkog ambasadora u Berlinu, kao i prepuštanjem Džonu Retklifu dužnosti direktora Nacionalne obaveštajne službe, Ričard Grenel imaće mnogo više vremena da se bavi dijalogom Beograda i Prištine. Kako se naslućuje, koristiće ga bez ostatka.
 

Ovaj diplomata, kojeg je predsednik SAD Donald Tramp u oktobru imenovao za svog izaslanika za dijalog, najavio je prošlog meseca da "ozbiljan dijalog" počinje kada se ukinu mere reciprociteta koje je uvela vlada Aljbina Kurtija. Pošto Vašington očekuje da se u Prištini vrlo brzo formira novi kabinet koji će poništiti Kurtijevu odluku, Grenel već možda i skicira svoj "plan rada".

Kako će on izgledati i hoće li osim ekonomskih tema koje je forsirao do sada preći i na klizaviji, politički, teren?

NE POZNAJETE AMERIKANCE

Na komentar jednog novinara na "Tviteru" povodom Grenelovog napuštanja ambasadorske pozicije u Berlinu, koji je glasio: "Grenegzit. Nemačka je kolektivno odahnula", Grenel je uzvratio svojom konstatacijom.
"Pravite veliku grešku ako mislite da je američki pritisak prestao. Ne poznajete Amerikance", napisao je američki diplomata.


U svom kratkom mandatu izaslanika za dijalog ovaj diplomata je isposlovao dogovor Beograda i Prištine o obnovi avio-linije, a potpisana je i izjava o namerama za obnovu železničkog saobraćaja i završetak auto-puta između ova dva grada.

Profesor Fakulteta političkih nauka Dragan Đukanović kaže nam da očekuje da Grenel vrlo brzo pređe sa ekonomskih tema na politički domen:

- Sada se čeka formiranje nove vlade u Prištini, kao i da se završe izbori za srpski parlament, tako da će dijalog uhvatiti zamah na leto. Grenel bi mogao da usmeri priču ka statusu Srba na KiM i pitanja ZSO, kao i na zaštitu srpske kulturne baštine, ali i svih drugih sporazuma čiji delovi dosad nisu primenjeni.

Ako američki diplomata preuzme na sebe da dovrši posao koji je započeo Brisel, postavlja se pitanje šta će raditi Miroslav Lajčak, predstavnik EU za dijalog dveju strana?

Đukanović nam kaže da od Lajčaka nema preterana očekivanja, jer EU nema mehanizme pritiska da podstiče dijalog, a i Americi je u ovom trenutku više stalo do toga da se dođe do nekakvog rešenja.

I naš nekadašnji šef misije pri Savetu Evrope Zoran Milivojević kaže, za "Novosti", da će, bez obzira na pismo ministara spoljnih poslova Nemačke i Francuske, Hajka Masa i Žan-Iva le Drijana, u kome oni potenciraju da je krajnje vreme za obnovu dijaloga i da ovo pitanje ima "bezbednosni značaj za celu Evropu", Amerika biti ta koja će u narednom periodu imati primat. Makar do izbora u SAD u novembru.

Novosti

Ostavi komentar

Слањем коментара се слажете са Правилима коришћења овог сајта.


Повезане вести

Књига Јована Дучића "Верујем у Бога и у српство" временом је постала слоган, али сада Срби међусобно причају да "верују у Бога, српство и Русију".

Američki predsednik Donald Tramp je rekao da će on, a ne guverneri država, doneti konačnu odluku o tome do kada će SAD biti "zaključane".

Dve osobe su ubijene u pucnjavi, a 12 ih je povređeno rano jutros na zabavi u Severnoj Karolini.

  • Најновије
  • Најчитаније

Временска прогноза

Курсна листа

Анкета

Da li će biti i drugog talasa Korone