Francuska i Nemačka poslali poruku: Beograd i Priština ponovo moraju za pregovarački sto

Kosovo granica 1 983

Foto: Wikipedia

U zajedničkom tekstu ministri spoljnih poslova Nemačke i Francuske zatražili su momentalno obnavljanje dijaloga između Beograda i Prištine, pod vođstvom Evropske unije.

Francuski ministar Žan-Iv le Drijan i nemački Hajko Mas naveli su da su odlučni u rešavanju svih preostalih prepreka između Srbije i Kosova.

Ministri nerešenu situaciju između dve strane vide kao destabilizirajući faktor za ceo Zapadni Balkan ali i kao pitanje evropske bezbednosti. Prema njima, nerešena situacija koči politički napredak zemalja.

Oba ministra pozvala su na dijalog radi postizanja pravno obavezujućeg sporazuma između Kosova i Srbije.

U tom cilju, zemlje članice EU imenovale su Miroslava Lajčaka, jednog od najsposobnijih evropskih diplomata, za specijalnog izaslanika za dijalog Beograda i Prištine, kao i za druga regionalna pitanja. Francuska i Nemačka spremne su da podrže njega i njegov tim svim političkim, diplomatskim i ekonomskim potencijalima.

U aprilu 2019. Nemačka kancelarka Angela Merkel i francuski predsednik Emanuel Makron pozvali su regionalne lidere na samit u Berlinu. Sada kada je Miroslav Lajčak stupio na funkciju, vreme je za nastavak dijaloga.

Cilj bi trebalo da bude postizanje trajnog, sveobuhvatnog, pravno obavezujućeg sporazuma između Beograda i Prištine, koji bi rešavao sva otvorena pitanja i doprineo stabilnosti regiona. Predsednik Makron je izjavio da je spreman za održavanje drugog samita u Parizu. Međutim, spremnost za dijalog je preduslov za to“, naveli su nemački i francuski ministar u tekstu za Koha ditore.

Ministri Nemačke i Francuske navode da su svesni brojnih otvorenih pitanja koja moraju biti rešena pre postizanja sporazuma, prenosi portal „Info-ks“.

"Tu nema ni prečica ni rešenja na brzinu“, podvlače oni i navode da ozbiljan pristup zahteva temeljne pregovore sa EU kao iskrenim posrednikom.
Navode da je potreban snažniji angažman u posredovanju i politička odlučnost a to oboje, kako pišu, može se očekivati od Miroslava Lajčaka i njegovog tima uz podršku Đozepa Borelja  i Berlina i Pariza.

Ohrabrujuće je, konstatuju dalje ministri, koliko pragmatično su Kosovo i Srbija do sad sarađivali u borbi protiov virusa korona. Pozdravljaju Kurtijevu odluku o taksama i navode da očekuju i da Srbija, kako su napisali, pruži svoj doprinos.

„Osim toga očekujemo sprovođenje svih dogovora Beograda i Prištine postignutih od 2011. uz posredovanje EU“, pišu ministri Nemačke i Francuske.

Tekst je napisan za izdanja prištinske Koha ditore i beogradskog "Blica"

Ostavi komentar

Слањем коментара се слажете са Правилима коришћења овог сајта.


Повезане вести

Oko pet posto! Suštinski, na to se svodi. Hvala Evropskoj Uniji na donacijama.

Šef evropske diplomatije Žosep Borel izjavio je danas da se na Zapadnom Balkanu vodi "borba narativa".

Временска прогноза

Курсна листа

Анкета

Da li će biti i drugog talasa Korone