Држава са 8,9 милиона евра помаже развој виноградарства, квалитет вина на завидном нивоу

wine-leaf-3555600_960_720

Mинистар финансија Синиша Мали изјавио је да је држава за развој виноградарства у 2020. години издвојила 8,9 милиона евра што је три пута више него протекле године.

Визије и идеје винара биће усвојене у наредних пар недеља у Стратегији развоја винарства и виноградарства Србије до 2030 и то је прави начин да се дефинишу циљеви и путоказ како би ова индустрија расла и постала бренд Србије”, рекао је Мали на свечаности поводом Светог Трифуна, дана виноградара, а на којој су проглашени победници у осам категорија бирани између 295 узорака 110 винарија.

Мали је рекао да су винари на састанку коме је присуствовао и министар пољопривреде Бранислав Недимовић навели да им за промоцију, засаде и субвенцију треба 8,9 милиона евра.

„Тачно толико колико су тражили је у буџету за 2020, а то је три пута више него прошле године. Мали корак, који је показатељ колико смо спремни да променимо у овој индустрији да винска индустрија и вино постану бренд Србије”, рекао је Мали.

Према његовим речима, жеља је да имамо разгледнице винограда не само из Тоскане и Француске већ из Смедерева, Јагодине, Фрушке горе, Врања и других делова Србије који су постали или ће постати још препознатљивији по вину.

Иницијативу за оснивање тог удружења дао је, како истиче, председник Србијe.

Уверен сам да председник није у Минхену да би био овде и пробао свако вино у жељи да што пре ова индустрија што боље напредује, рекао је Мали.

На свечаности „Свети Трифун на Савском Венцу” у кући Краља Петра И председник Савеза Божидар Александровић рекао је за Танјуг да је вино у Србији на завидном нивоу и додао да ће квалитет расти повећањем броја засада.

„Циљ организатора свечаности је да се види где се данас налази квалитет српског вина, јер је пред нама 10 година интензивног развоја где је предвиђено подизање на хиљада хектара винограда и инвестирање у опремање винарија, развој винског туризма, промоцију винских регија и српских вина у земљи и иностранству”, рекао је Александровић, преноси Танјуг.

Ostavi komentar

Слањем коментара се слажете са Правилима коришћења овог сајта.


Повезане вести

Ministar odbrane Aleksandar Vulin upitao je danas crnogorske vlasti, koje su odbile da Srbija donira respiratore, kako mogu da pogledaju svojim građanima u oči.

Poslanici stranaka i pokreta koji čine Savez za Srbiju neće prisustvovati sutrašnjoj sednici Skupštine Srbije jer bi time podržali kršenje Ustava, a predsednik Pokreta za preokret Janko Veselinović najavio je da će tražiti i ocenu ustavnosti vanrednog stanja.

Poslanica I potpredsednica parlamenta Gordana Čomić izjavila je da je 13. maja obaveštena da je izbrisana iz članstva DS.

Временска прогноза

Курсна листа

Анкета

Da li će biti i drugog talasa Korone