Glas Javnosti

Држава са 8,9 милиона евра помаже развој виноградарства, квалитет вина на завидном нивоу

Politika
Autor: politika.rs/foto: Pixabay

Mинистар финансија Синиша Мали изјавио је да је држава за развој виноградарства у 2020. години издвојила 8,9 милиона евра што је три пута више него протекле године.

Визије и идеје винара биће усвојене у наредних пар недеља у Стратегији развоја винарства и виноградарства Србије до 2030 и то је прави начин да се дефинишу циљеви и путоказ како би ова индустрија расла и постала бренд Србије”, рекао је Мали на свечаности поводом Светог Трифуна, дана виноградара, а на којој су проглашени победници у осам категорија бирани између 295 узорака 110 винарија.

Мали је рекао да су винари на састанку коме је присуствовао и министар пољопривреде Бранислав Недимовић навели да им за промоцију, засаде и субвенцију треба 8,9 милиона евра.

„Тачно толико колико су тражили је у буџету за 2020, а то је три пута више него прошле године. Мали корак, који је показатељ колико смо спремни да променимо у овој индустрији да винска индустрија и вино постану бренд Србије”, рекао је Мали.

Према његовим речима, жеља је да имамо разгледнице винограда не само из Тоскане и Француске већ из Смедерева, Јагодине, Фрушке горе, Врања и других делова Србије који су постали или ће постати још препознатљивији по вину.

Иницијативу за оснивање тог удружења дао је, како истиче, председник Србијe.

Уверен сам да председник није у Минхену да би био овде и пробао свако вино у жељи да што пре ова индустрија што боље напредује, рекао је Мали.

На свечаности „Свети Трифун на Савском Венцу” у кући Краља Петра И председник Савеза Божидар Александровић рекао је за Танјуг да је вино у Србији на завидном нивоу и додао да ће квалитет расти повећањем броја засада.

„Циљ организатора свечаности је да се види где се данас налази квалитет српског вина, јер је пред нама 10 година интензивног развоја где је предвиђено подизање на хиљада хектара винограда и инвестирање у опремање винарија, развој винског туризма, промоцију винских регија и српских вина у земљи и иностранству”, рекао је Александровић, преноси Танјуг.

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR