Glas Javnosti

Договорено да Лајчак буде специјални представник за КиМ

Politika
Autor: Радио слободна Европа

Одлазећи министар иностраних послова Словачке Мирослав Лајчак, биће именован за специјалног представника ЕУ који ће бити надлежан за дијалог између Србије и Косова, сазнаје Радио Слободна Европа из дипломатских извора.

Његово формално именовање сада зависи од насталих околности око пандемије корона вируса у свету.

Мирослав Лајчак је требало да буде именован на наредном састанку министара иностраних послова ЕУ, планираном за 23. март. Међутим, настала ситуација и напори у сузбијању корона вируса могу утицати на процедуре како ће земље чланице ЕУ гласати о Лајчаковом именовању, као и на могуће одлагање тог гласања.

Zbog izolacije u kojoj se nalazi Европа због сузбијања заразе, промењен је и формат састанака на нивоу ЕУ и углавном се све организује преко видео-конференција.

Међутим, правила ЕУ захтевају да најмање половина министара иностраних послова буду физички присутни састанку када се доносе одлуке. Будући да у тренутним околностима кворум није могућ, како се сазнаје, секретаријат Савета ЕУ и правна служба ове институције разматрају начине како да издејствују доношење одлука у прелазном периоду.

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR