Договорено да Лајчак буде специјални представник за КиМ

Miroslav-Lajcak_National Television ALSAT-M

фото: National Television ALSAT-M

Одлазећи министар иностраних послова Словачке Мирослав Лајчак, биће именован за специјалног представника ЕУ који ће бити надлежан за дијалог између Србије и Косова, сазнаје Радио Слободна Европа из дипломатских извора.

Његово формално именовање сада зависи од насталих околности око пандемије корона вируса у свету.

Мирослав Лајчак је требало да буде именован на наредном састанку министара иностраних послова ЕУ, планираном за 23. март. Међутим, настала ситуација и напори у сузбијању корона вируса могу утицати на процедуре како ће земље чланице ЕУ гласати о Лајчаковом именовању, као и на могуће одлагање тог гласања.

Zbog izolacije u kojoj se nalazi Европа због сузбијања заразе, промењен је и формат састанака на нивоу ЕУ и углавном се све организује преко видео-конференција.

Међутим, правила ЕУ захтевају да најмање половина министара иностраних послова буду физички присутни састанку када се доносе одлуке. Будући да у тренутним околностима кворум није могућ, како се сазнаје, секретаријат Савета ЕУ и правна служба ове институције разматрају начине како да издејствују доношење одлука у прелазном периоду.

Ostavi komentar

Слањем коментара се слажете са Правилима коришћења овог сајта.


Повезане вести

Srbi su prvi preveli priručnik za prevenciju i lečenje Kovida-19, koji su sastavili stručnjaci Prve pridružene bolnice Medicinskog fakulteta Univerziteta u Džeiđangu, u kojoj je stopa smrtnosti nula odsto.

Iako epidemiolozi i drugi lekari struke upozoravaju da je izuzetno bitno kako ćemo se u narednim danima ponašati, to jednostavno do nekih ljudi ne dolazi

Na redovnoj konferenciji za medije dr Predrag Kon je izjavio da će bolnice nastaviti da rade, uprkos tome što su neki zaposleni zaraženi koronavirusom.

Временска прогноза

Курсна листа

Анкета

Da li će biti i drugog talasa Korone