Борел: ЕУ ће помоћи Србији

Borel 498

Фото: Youtube/Printscreen

Председник РС рекао да рачунамо на помоћ у борби против болести, али и отклањању економских последица

Председник Републике Србије Александар Вучић разговарао је телефоном са високим представником Европске уније за спољне послове и безбедносну политику Жозепом Борелом, пре свега о мерама које се предузимају са циљем сузбијања ширења корона вируса и заразне болести COVID-19.
Двојица саговорника сагласили су се да су у ту сврху неопходне сарадња и координација мера између Западног Балкана и Европске уније.
Председник Вучић је високом представнику Борелу рекао да рачунамо на помоћ ЕУ у борби против болести, као и у отклањању њених економских последица.
С тим у вези, у разговору су доминирале две кључне теме. Прва је како економски помоћи Србији после кризе са корона вирусом, те је председник Вучић рекао да се надамо да имамо исти третман као земље чланице и приступ различитим фондовима ЕУ, који би помогли опоравку српске привреде.
Друга тема се односила на набавку медицинске опреме и материјала за борбу против COVID-19.
Председник Вучић је поздравио одлуку Европске комисије да формира хитне залихе медицинске опреме и материјала у вредности од 50 милиона евра, које ће, кроз механизам цивилне заштите, бити доступне и Србији.
Високи представник Борел је рекао да Европска унија чини све да помогне Србији, посебно у набавци медицинске опреме.
Он је обавестио српског председника да европске институције припремају могућност да и земље у процесу приступних преговора са ЕУ имају приступ средствима из ЕУ фонда солидарности, која су сада на располагању и у случају кризних ситуација у области јавног здравља, а не само природних непогода, као што је био случај раније.

Komentari

Ostavi komentar

Слањем коментара се слажете са Правилима коришћења овог сајта.


Повезане вести

Грађане Србије муче и тероришу локални шерифи, а један од најблиставијих примера "малих диктатора" је напредњачки председник општине Бела Паланка Горан Миљковић.

Srbija bi po projekcijama na kraju 2021. mogla da ostvari privredni rast veći od sedam odsto, izjavio je večeras ministar finansija Siniša Mali.

Прво основно тужилаштво у Београду наложило је полицији да у редовном поступку поднесе кривичну пријаву против фудбалера Луке Јовића због непоштовања мера самоизолације након што је дошао из иностранства, потврђено је Инсајдеру у овом Тужилаштву.

  • Најновије
  • Најчитаније

Временска прогноза

Курсна листа

Анкета

Da li će biti i drugog talasa Korone