BEOGRAD POD PRITISKOM: Najavljuje se uručenje nacrta sporazuma o Kosovu, znači li to priznanje?

Foto: Glas javnosti/Ilustracija

Objavljeno je, pozivajući se na diplomatske izvore, da će delegaciji Beograda biti uručen nacrt sveobuhvatnog sporazuma, koji podrazumeva de fakto priznanje Kosova od Srbije

Delegacija iz Beograda putuje u četvrtak i sastaće se sa Miroslavom Lajčakom i predstavnicima prištinskih institucija u sedištu Evropske

Sagovornici iz diplomatskih krugova su rekli da Brisel preko specijalnog izaslanika Lajčaka planira da šefu srpskog tima Marku Đuriću preda poverljivi nacrt, sa zahtevom da ga prosledi predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću.

U međuvremenu, portparolka EU Nabila Masrali oglasila se preko prištinske “Gazete ekspres”, izjavom da je EU jasno stavila do znanja da Beograd i Priština neće sklapati zasebne ili delimične sporazume, kao što se to dogodilo u prošlim procesima u Briselu, već će to biti sveobuhvatni sporazum koji će biti potpisan tek nakon što se postigne dogovor o svim temama.

Masrali za prištinski list kaže da će se dijalog, kojem posreduje EU, završiti sveobuhvatnim sporazumom samo kada se reše svi problemi između Beograda i Prištine.

-EU će, kao posrednik u dijalogu, sarađivati sa stranama na sveobuhvatnoj normalizaciji odnosa između Kosova i Srbije, rešavajući sva nerešena pitanja-, rekla je portparolka EU.

Govoreći o konačnom sporazumu između dve strane, Masrali navodi da EU očekuje i da se primene prethodni sporazumi.

-EU i sve njene države članice očekuju da će strane implementirati sve dogovore postignute u prošlosti. Nerešena pitanja u prethodnim sporazumima biće rešena paralelno u pregovorima za sveobuhvatni sporazum-, navodi Masrali.

(Glas javnosti/Nova.rs/Novosti.rs)

Komentari

Ostavi komentar

Слањем коментара се слажете са Правилима коришћења овог сајта.


Повезане вести

  • Најновије
  • Најчитаније

Временска прогноза

Курсна листа

Анкета