Glas Javnosti

Bela kuća nadigrala Berlin

Politika
Autor: Glas javnosti

Političke igre oko smene Aljbina Kurtija

Pad kosovske vlade 25. marta posle manje od dva meseca rada, razotkrio je ogroman razdor među lokalnim političarima i njihove lojalnosti rivalskim stranim silama, i predstavlja taktičku pobedu Bele kuće nad Berlinom.

Ovo piše briselski list "NJu Jurop", koji navodi da je posle 11 sati uglavnom žestoke rasprave, sa 82 glasa za i 32 protiv, Skupština Kosova izglasala je nepoverenje vladi na čelu sa liderom "Samoopredeljenja" Aljbinom Kurtijem.

Kurti je, kako se navodi, otišao tako daleko da je danima odbijao pozive iz Bele kuće nakon što su iz Stejt departmenta i od članova Kongresa stigla upozorenja da rizikuje podršku SAD, za koje Priština tvrdi da su joj najbolji prijatelji.SAD su takođe zamrznule pomoć u iznosu od 50 miliona dolara pre mesec dana.

Umesto toga Kurti je, međutim, otputovao u Berlin da se sastane s nemačkom kancelarkom Angelom Merkel, a razgovarao je i sa francuskim predsednikom Emanuelom Makronom

.List prenosi da Kurti tvrdi da je pokretačka snaga njegovog smenjivanja specijalni izaslanik SAD za pregovore Srbije i Kosova Ričard Grenel. Takođe, optužuje svog koalicionog partnera da je udružio snage sa Tačijem kako bi olakšao teritorijalnu razmenu sa Srbijom.

(Izvor: Blic)

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR