Glas Javnosti

Амфилохије: Атеисти немају право да одузимају светиње

Politika
Autor: Danas.rs/ foto: youtube

Митрополит црногорско-приморски Амфилохије рекао је да председник Мило Ђукановић, премијер Душко Марковић и председник Скупштине Иван Брајовић, „који су атеисти, немају право да убијају Бога у народу и одузимају им светиње“.

„Коме да дају Цетињски манастир, Острошки манастир? Својој аутофекалној цркви? То није црква, то је партија“, истакао је митрополит.

Он је, на конференцији за медије, чији је повод упис православних цркава, манастира и црквеног земљишта у катастар непокретности, казао да се наставља прогон цркве, који је почео четрдесетих година прошлог века.

Амфилохије је казао да од 1913. године држава ниста није саградила.

„Шта ћемо са севером и храмовима, Црна Гора ништа није уложила у то“.

Амфилохије је казао да се труде да сав новац од прилога народа иде у храм и обнову светиња.

„Прича се да манастир Острог приходује милионе сваке године… Постоји тачна евиденција колико се приходује и троши. Помажемо породице, дајемо стипендије, имамо народне кухиње“, објаснио је Амфилохије.

Координатор правног Савета Митрополије, Велибор Џомић, казао је да су саопштаване тезе да су црквене светиње у имовинско-правном смислу биле државне, „што није тачно“ .

Истакао је да имају информације да су у Управи за некретнине претходних година уништена бројна решења и премери који се тичу уписа права својине над црквеном имовином МЦП, а да су остала само „гола решења“ .

„Ако се то испостави као тачно, поднећемо кривичне пријаве“.

 

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR