Glas Javnosti

Amerika pruža novu šansu Kurtiju?

Politika
Autor: Glas Javnosti

Ustavni sud Kosova prihvatio je zahtev Samoopredeljenja i suspendovao ukaz predsednika Hašima Tačija o davanju mandata za sastav Vlade drugoplasiranoj stranci DSK Ise Mustafe.

Tači i Mustafa povinovali su se odluci koju je pozdravila i ambasada SAD u Prištini. Zato se spekuliše da je došlo do zaokreta i da Amerika želi da Kurtiju dâ — novu šansu.

Sa Kosova i Metohije različito gledaju na to što se dešava u Prištini. Marku Markoviću, politikologu iz Čaglavice, deluje da Kosovo ima dve većine – staru vladu smenjenog Aljbina Kurtija i novu koju je formirala stranka Ise Mustafe. Darko Dimitrijević, politički analitičar, s druge strane, smatra da je odluka Ustavnog suda dala Kurtiju još jedan mesec na vlasti u v.d. mandatu.

Da li je u novi zaplet umešala prste Amerika, bez koje se malo šta može na Kosovu, ili je sve ovo nova politička igra albanskih političara?

Dimitrijević smatra da je Kurti za sada u prednosti jer je za sada celo stanje o Vladi na Kosovu, kako kaže zamrznuto.

Na pitanje, da li i kakve veze sa ovakvim sledom događaja može da ima susret Ričarda Grenela i Aljbina Kurtija po padu Kurtijeve vlade, Dimitrijević ne odgovara direktno, ali ostavlja prostor za sumnju da je ovaj razgovor i te kako uticao na sada donete odluke.

-Mislim da ne samo Amerika, već i cela međunarodna zajednica pokušavaju da usmere institucije na Kosovu ka demokratskim procesima. Međutim, mnoge stvari na KiM nisu demokratske i te neke smernice ne budu uvek tako uspešne. Videli smo kako se sve dešavalo tokom smene Kurtija, ali logično je da svaka vlada koja je učestvovala u kreiranju ovakvog sistema podrži odluke pravosudnih organa, zato što je osnov demokratije poštovanje prava, u ovom slučaju sudskih odluka.

Po Dimitrijevićevom mišljenju, moguća su dva scenarija: da se izbori raspišu posle mesec dana, to jest, posle 29. maja ili da Samoopredeljenje dâ novog mandatara za novu vladu. U protivnom, kaže Dimitrijević Kosovo čekaju masovni protesti.

Marković, s druge strane, nije daleko od pomisli da je sud ovako postupio po nalogu iz Amerike, jer im je potrebno vreme kako bi konsolidovali političke redove u Prištini.

Marković kaže da prostor koji neki nazivaju „nezavisno Kosovo“, nema svoj suverenitet, tako da o svim vodećim stvarima na ovom prostoru odlučuju u Vašingtonu i Berlinu. Vodeći političari na Kosovu samo su njihove marionete koje njihove postupke, kaže on, samo sprovode u delo. On kaže da mu iskustvo pokazuje da sve što se na KiM dešavalo, se nije dešavalo bez Amerike.

-E sada, da li oni žele da daju neku novu šansu Kurtiju ili samo žele da se sve ovo prolongira do novih izbora, to ćemo tek videti- ističe on.

Kurti, naime, tvrdi da je sa Grenelom u stalnoj komunikaciji, čak i nakon što je njegovoj vladi izglasano nepoverenje. On kaže da je na drugu stranu (stranku Ise Mustafe) izvršen pritisak, inače doskorašnjeg partnera u vladi Kurtija i da su se oni predali i pokorili. On takođe tvrdi da Amerika nije bila za prekompoziciju vlade u koju je trebalo da uđu i Srbi, već za nove izbore za koje se i Kurti zalaže, preneli su albanski mediji.

Inače, u odluci Ustavnog suda se ističe da je sud bez predrasude o prihvatljivosti ili opravdanju zahteva zaključio da se zahtev podnosilaca za privremenom merom u vezi sa dekretom predsednika prihvati kao osnovan. Odluka suda automatski stavlja van snage taj zahtev i zabranjuje da se to pitanje postavi na dnevni red sednice Skupštine Kosova najmanje do 29. maja ili do donošenja presude o tome.

Izvor: Sputnjik

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR