Glas Javnosti

Zec ili kokoška: Etnolog objašnjava kada je katolički zeka zalutao kod pravoslavaca

TREBA ZNATI
Autor: Glas javnosti

Vaskrs ima svoje praznične maskote. Jednu krasi pufnasti repić i dugačke uši, dok drugu znamo po izleganju iz jaja, koja za Vaskrs i šarenimo, a najčešće i po žutom perju.

Šta predstavlja zec, a šta pile ili kokoška u doba Vaskrsa? Kako je katolički, nekada čokoladni zeka prešao i u pravoslavna slavlja, pojašnjava nam Vesna Marjanović, etnolog.

- Priča "Šta je starije: Koka ili jaje?" se dosta vezuje za simboliku kokoške uoči ovog praznika. Iz jajeta nastaje život, to je evidentno i na tome se i zasniva Vaskrs. To je hrišćanstvo kao takvo prihvatilo još iz prehrišćanskih religija. Čak su i Fničani i mnogi drugi stari narodi verovali da je iz jajeta nastao svet, tako je i u hrišćanstvu prhvaćeno da iz jajeta nastaje život - navodi naša sagovornica.


Na samu simboliku zeca se pak nadovezuju druga verovanja naroda, takođe povezana usko sa prestavljanjem ovog doba godine i ovog praznika, kao što to čine pile, kokoška ili jaje. Deca se ovom zecu raduju iz sasvim drugih razloga, prvenstveno zbog umiljatog izgleda, potom i što veruju da im on donosi čokoladne slatkiše u duhu Vaskrsa koje vešto sakriva po bašti, kako bi se deca malo i zabavila i stigla do nagrade.

Vesna Marjanović navodi da je ova životinja, kao obeležje ovog praznika, kao i ono što simbolizuje, preuzeta iz germanske kulture. Zec je, takođe, iz prehrišćanskih verovanja. Ova životinja je simbol proleća, buđenja prirode i uopšte bogatstva i berićeta, baš zato što je životinja koja je sklona čestom razmnožavanju. Hrišćanstvo je to prihvatilo, a postoji ta mitologena da se brzinom, što je odlika zeca, raširila vest po celom svetu da je Isus Hristos vaskrsao.

- To kod nas pre nije bilo, kao i ta gnezda u kojima su jaja po travama i dvorištima, ali smo to prhvatili iz srednjoevropske kulture. Većina nas je raslo na tom običaju potrage za jajima, a inače našom kulturom vlada običaj darivanja dece dva puta godišnje, za Božić i Vaskrs. Sa kuluracijom stanovništva, simbolika zeca došla je kod nas.


Svi veliki praznici su komercijalizovani. Ono što je došlo sa narodima koji su živeli i radili u inostranstvu jeste i ta kultura "kićenja" koju su doneli, što se odnosi na ukršavanje najpre lustera visećim jajima, zatim i drveća, objasnila je Vesna.

Tako je zeka zaživeo i u pravoslavlju.

Glas javnosti/Ona.rs

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR




od Marija Pačić u 13.04.2023 19:44:15 h
     0 
Vazno je da svako voli i praznuje svoje onako kako najbolje zna i da tudje uvek postuje. Apsolutno nije vazno kako je i zasto je nesto negde doslo. Evo jedan trik kada smo vec kod Vaskrsa za crvena jaja. Stavite sok od visanja u hidrogenizovanu vodu i dobicete prelepa crvena jaja. Mozda nekome pomogne