Glas Javnosti

O BEBI AFERI U PARLAMENTU SLOVENIJE! Pavlović: Neophodna saradnja bivših jugoslovenskih republika

Društvo
Autor: Glas javnosti

Radi lakšeg i efikasnijeg rasvetljavanje slučajeva beba otetih prethodnih decenija iz porodilišta širom bivše Jugoslavije, treba i u Sloveniji formirati državnu komisiju poput ove u Srbiji, ističe Radiša Pavlović.

Predsednik Udruženja za istinu i pravdu o bebama i član državne Komisije za prikupljanje činjenica o statusu novorođene dece za koju se sumnja da su nestala iz porodilišta u Srbiji Radiša Pavlović nedavno je o rasvetljavanju bebi afere govorio u slovenačkom parlamentu pred najvišim predstavnicima države i institucija u Sloveniji – državnim tužiocem, predstavnicima ministarstava policije, pravde i zdravlja, ombudsmanom i poslanicima.

– Govorio sam o problemima i načinu rešavanja svih slučajeva otetih beba i dece sa prostora bivše SFRJ, o otvaranju Udbinih dosijea u Ljubljani, Zagrebu i Beogradu, o neophodnoj saradnji između bivših republika SFRJ, sada država i drugim važnim pitanjima i preduslovima za rasvetljavanje ovih slučajeva  – kaže Pavlović za Glas javnosti.



Nije bilo moguće da tako krupan zločin prođe neprimećen od službi bezbednosti bivše Jugoslavije, istakao je naš sagovornik.

– Mislim da problem leži u obaveštajnim strukturama na relaciji Beograd – Zagreb – Ljubljana. Svi znamo da je u toj državi nakon Titove smrti jedan od najmoćnijih ljudi bio Stane Dolanc. Policajac koji je čuvao kuću Staneta Dolanca je 1987. godine dobio bebu za koju je biološkoj majci posle porođaja rečeno da je mrtva – navodi Pavlović.

Dodaje da supruga tog policajca (koja je preminula ovih dana) nikada nije rekla tom detetu, a reč je o dečaku, sada odraslom čoveku koji ima 37 godina, da je usvojen. Sprovedena je istraga, utvrđeno je kako su prepravljena originalna dokumenta i umesto biološke majke upisano ime žene koja ga je usvojila, objašnjava naš sagovornik. To je prvi rešen slučaj otete bebe u Sloveniji, napominje Pavlović i podseća na pre nekoliko godina prvi rešen slučaj otete bebe u Srbiji – Mlađana Radivojevića gde je, takođe, bio umešan pripadnik službe.

– S obzirom na to da je bilo dosta primera da su otete bebe završavale u porodicama u drugim republikama bivše Jugoslavije, zbog čega je neophodna međudržavna saradnja, predložili smo da, radi lakšeg kontakta i efikasnijeg rešavanja tih slučajeva, i u Sloveniji bude osnovana državna komisija koja bi se bavila ovim pitanjima – ističe Pavlović.

Kako je objasnio, i ta komisija bi trebalo da bude sastavljena od predstavnika roditelja koji tragaju za svojom decom za koju im je još u porodilištu rečeno da su preminula. U Sloveniji, napominje, postoji jedno udruženje građana koje okuplja te roditelje, što bi trebalo da pojednostavi formiranje komisije.

– Ovaj naš predlog koji smo izneli pred najvišim predstavnicima državnih institucija Slovenije naišao je na odobravanje i očekujemo da takvo telo bude formirano i u toj bivšoj jugoslovenskoj republici – zaključuje Pavlović.

Glas javnosti

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR