Glas Javnosti

U Sloveniji epidemija MIŠJE GROZNICE: Opasnost od prenosa zaraze u letnjim mesecima

Slovenija
Autor: Glas javnosti

U Sloveniji je ove godine zabeleženo više od 200 slučajeva mišje groznice, što govori o porastu zaraženih u odnosu na prošlu godinu kada ih je ukupno bilo 252, izjavila je epidemiološkinja Eva Grilc iz Nacionalnog instituta za javno zdravlje.

„Ove godine računamo na pravu epidemiju i rekordan broj jer se opasnost od prenosa zaraze javlja u letnjim mesecima, sve do sredine jeseni“ rekla je Grilc uz ocenu da je tome doprinela povećana populacija miševa zbog prošlogodišnjeg bogatog prinosa semenskog žira u šumama kojim se hrane ti glodari.Vrhunac sezone virusne mišje groznice koja se rasejava iz ;izmeta tih glodara je krajem juna i početkom jula, kada broj prijava počinje da pada, prenela je agencija Hina upozorenje zdravstvene službe.

U mikrobiološkoj laboratoriji Medicinskog fakulteta u Ljubljani, koja je jedina dijagnostikovala hantavirusnu infekciju koja uzrokuje mišju groznicu, kažu da imaju puno posla.

Od 516 uzoraka, 203 su bila pozitivna na hantavirus, a neki pacijenti sa visokom temperaturom mislili su da su zaraženi koronavirusom.

„Radimo na hitnim slučajevima i nismo očekivali da će se epidemija mišje groznice tako brzo ponoviti posle one iz 2019. godine“, rekla je Tatjana Avšič Županc iz Instituta za mikrobiologiju i imunologiju Medicinskog fakulteta u Ljubljani.

Lekari koji rade sa onima koji završe u bolničkom krevetu navode da do sada nisu imali ozbiljnijih komplikacija, iako bolest može da veoma ošteti jetru i pacijent završi na dijalizi, a smrtnih slučajeva nije bilo.

Virus se u telo čoveka unosi udisanjem prašine od osušenog izmeta miša, na primer, prilikom čišćenja podruma i ostava, rada u šumi, skladištima, poljima, čak i tokom kampovanja u prirodi.

Zdravstvene vlasti preporučuju da prostorije u kojima su bili glodari prvo treba provetritii najmanje 30 minuta i prilikom čišćenja nositi masku i koristiti sredstva za dezinfekciju.

(Glas javnosti/N1)

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI
KOMENTAR