Glas Javnosti
posta

SLOVENIJA DOBILA NOVOG MANDATARA ZA SASTAV VLADE: Pahor uputio predlog parlamentu

Slovenija
Autor: Glas javnosti

Slovenački predsednik Borut Pahor uputio je parlamentu predlog za imenovanje Roberta Goloba za mandatara nove vlade o čemu će poslanici glasati u sredu.

Pismeno sam predsednicu parlamenta obavestio da predlažem Roberta Goloba, predsednika stranke Pokret Sloboda, za predsednika vlade - kazao je Pahor na zajedničkoj konferenciji sa Golobom.

Pahor je prethodno obavio konsultacije sa liderima poslaničkih klubova svih pet stranaka u novom sazivu i utvrdio da će Golobova koalicija triju stranaka imati većinu jer ima 53 mandata od ukupno 90 poslaničkih mesta u slovenačkom Državnom zboru, prenosi Hina.Golob je naveo da očekuje da će poslanici o njemu kao mandataru nove vlade glasati već u sredu, što je prvi mogući rok i da sa koalicionim partnerima želi da skrati postupak imenovanja nove vlade na minimum, jer je brzina u ovom slučaju kljucna.

- Uspeli smo oblikovati čvrstu i stabilnu koaliciju, a glavni razlog za to što nam se žuri je nastojanje da ovo leto iskoristimo za rad. Prvi prioriteti kojima ćemo se baviti su poskupljenje energenata i suočavanje s mogućim novim talasom epidemije kovida-19 - kazao je budući slovenački premijer.


Najavio je da će nova vlada nastojati da sprovodi politike koje će građane "ujedinjavati, a ne deliti".

- Želim biti predsednik vlade koja neće deliti birače nego ih povezivati, bez obzira na to za koju su stranku na izborima glasali - rekao je Golob.

Pošto bude potvrđen, novoimenovani premijer ima rok od najviše dve sedmice da u parlament pošalje listu ministarskih kandidata, nakon čega slede postupci predstavljanja pred matičnim parlamentarnim odborima i glasanje za koje je potrebna natpolovična većina glasova.

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI
KOMENTAR