Glas Javnosti

Slovenci šalju vojsku na granicu sa Hrvatskom

Slovenija
Autor: Glas javnosti

Slovenačka vlada namerava da na granicu prema Hrvatskoj pošalje vojsku kako bi, zajedno sa policijom, nadzirala spoljnu granicu Šengena.

 Vlada Slovenije sinoć je donela predlog odluke prema kojoj bi vojsci bila data posebna ovlašćenja u pojasu od pet kilometara od granice s Hrvatskom, te ga uputila u parlament koji će o tome glasati sutra.

- Bezbednosna situacija koja je posledica zaoštrenih sanitarnih prilika usled epidemije Kovida-19 zahteva da pripadnici vojske sarađuju s policijom u široj zaštiti i delotvornoj kontroli spoljne granice Šengena - saopšteno je iz Vlade Slovenije.

Na taj način će biti aktiviran član 37a zakona o odbrani, rešenje prihvaćeno u vreme velike migracione krize 2015. godine za slučaj da se ta kriza ponovi, te ako aktiviranje vojske podrži dve trećine poslanika u parlamentu, prenose hrvatski mediji.

Predloženo delovanje pripadnika vojske na granici trajalo bi tri meseca, a o tome bi se svake dve sedmice izveštavao parlament.

 
Parlament će o predlogu glasati na sednici koja počinje sutra, kada kao glavnu tačku dnevnog reda ima tzv. "megazakon" za krizu zbog korone, odnosno pomoć privredi i građanima u vreme epidemije. Premijer Janez Janša tvrdi u zvaničnoj objavi na Tviteru da je to znak odgovornosti vlade prema vlastitim državljanima.

On objašnjava da će vojnici pomoći policiji u osiguravanju spoljne šengenske granice i rasteretiti policajce u poslovima koje imaju na ostatku državne teritorije. Slovenački ministar unutrašnjih poslova Aleš Hojs pravda ovu nameru situacijom oko virusa korona.

 Hojs napominje da u Sloveniji još nema obolelih migranata, ali da je broj zatečenih ilegalnih azilanata na početku godine za 70 odsto veći nego prošle godine. Opozicione stranke najavile su da novi predlog neće podržati i tvrde da situacija s migracijama nije toliko eskalirala.

 

Izvor: Blic

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI
KOMENTAR