Glas Javnosti

Преминуо Улај, бивши партнер Марине Абрамовић

Slovenija
Autor: Novosti.rs/youtube.com

Са уметницом је извео низ заједничких пројеката од 1976. до 1988. када су се разишли

Утицајни концептуелни уметник Франк Уве Лајсипен, познатији као Улај, један од пионира перформанса преминуо је у Љубљани у 77. години после дуге и тешке болести, пренели су светски медији.

Улај је најпознатији као дугогодишњи животни сапутник и сарадник Марине Абрамовић, са којом је извео низ заједничких пројеката од 1976. до 1988. када су се разишли.

Улај из здравствених разлога није био у могућности ни да присуствује ретроспективној изложби "Чистач" Марине Абрамовић у Музеју савремене уметности у Београду, на којој је приказан и део њиховог утицајног опуса који су створили током чувене уметничке и партнерске сарадње од 1975. до 1988. године у области перформанса, истражујући границе људске издржљивости.

Разишли су се након перформанса на Кинеском зиду, прешавси више од 2.500 километара ходајући једно другом у сусрет са различитих крајева.

Свој заједнички рад Марина и Улај су дефинисали у манифесту "Повезани радови: Уметност живљења".

Сусрели су се поново у оквиру перформанса “Уметник је присутан” Марине Абрамовић у њујоршком Музеју модерне уметности (МоМА), када се Улај појавио у галеријском простору, дошавши из публике, и сео за сто пред Марину.

Улај је и у самосталном раду експериментисао са различитим областима визуалних уметности, користећи свој чувени “полароид” и често инсистирајући на учешћу публике у његовим перформансима.

Из Амстердама се 2009. преселио у Љубљану, где је и преминуо.

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI
KOMENTAR