Glas Javnosti

Predsednički izbori u Sloveniji: Sedam kandidata, a jedan od favorita je žena

Slovenija
Autor: Glas javnosti

U Sloveniji će u nedelju, 23. oktobra, biti održani predsednički izbori, sedmi po redu od sticanja nezavisnosti, a ako se bude išlo u drugi krug, on će biti održan 13. novembra.

Slovenački birači će u nedelju birati naslednika aktuelnog predsednika Boruta Pahora, kome drugi mandat ističe u decembru i po Ustavu više nema prava da se kandiduje.

 Predsednik Državne izborne komisije Petar Golob ocenio je u ponedeljak da izborni proces teče normalno i nesmetano.

Prema predizbornim anketama, najveću prednost ima kandidat Slovenske demokratske stranke (SDS) Anže Logar, zatim nezavisna kandidatkinja Nataša Pirc Musar i kandidat vadajućeg Pokreta slobode i Socijalnih demokrata Milan Beglez.


Prema anketi koju za kanal Novo24 TV provela agencija Parsifal, najveći broj ispitanika, njih 27,1 posto, glasao bi za bivšeg šefa diplomatije i kandidata opozicije Logara, na drugom mestu je advokat Nataša Pirc Musar koja ima podršku 19,9 posto, a sledi je evroparlamentarac Milan Brglez s podrškom od 10,7 posto, prenela je u ponedeljak slovenačka agencija STA.

Slovenački građani će novog šefa države birati između sedam kandidata. To su zastupnik stranke Nova Slovenija (NSi) Janez Cigler Kralj, gradonacelnik Kocevja i kandidat zelene stranke Vesna Vladimir Prebilic, bivši šef diplomatije i poslanik opozicione Slovenačke demokratske stranke (SDS) Anže Logar, nezavisna kandidatkinja, advokat Nataša Pirc Musar, poslanik Levice Miho Kordiš, evrozastupnik i zajednicki kandidat vladajucih Socijalnih demokrata i Pokreta slobode Milan Brglez te kandidatkinja populisticke stranke Resni.ca Sabina Sencar.

Izborna tišina stupa na snagu u ponoć. Pahor je u nedelju pozvao građane da izađu na birališta i da izaberu kandidata koji čhe raditi na jedinstvu i dobrim odnosima. sa zemljama u regionu i za međunarodni ugled Slovenije.

- U vremenu koje je pred nama biće nam potrebna složna i jaka nacionalna i građanska zajednica - rekao je Pahor. 

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI
KOMENTAR