Glas Javnosti

POLICIJSKI HELIKOPTER NAPADNUT LASEROM! Haos na nebu Slovenije

Slovenija
Autor: Glas javnosti

Slovenačka policija saopštila je da je tokom protesta protiv kovid mera u Ljubljani upotrebom lasera povređeno oko pilotu helikoptera, koji je nadgledao okupljene na Trgu Republike u tom gradu.

Oni koji bacaju lasere često su maloletnici kojima su roditelji kupili laser kao igračku, a odrasli korisnici verovatno nisu svesni da laser usmeren na avion može izazvati zaslepljivanje cele posade odbijanjem zraka u kabini. U ekstremnim slučajevima, to može dovesti do nekontrolisanih operacija helikoptera ili aviona, uključujući nesreće - kaže Aleksandra Golec, predstavnica ljubljanske policije.

 

U policiji sumnjaju da se radilo o namernom činu, a ne o slučajnoj upotrebi lasera, prenosi RTS.

Pilot je upućen na specijalistički pregled vida. U slučaju oštećenja vida, može uslediti gubitak lekarskog uverenja neophodnog da bi leteo. Policijska uprava Ljubljana ističe da njihovi piloti koriste helikoptere ne samo za obavljanje policijskih zadataka, već i za spasavanje ljudi u planinama, na putevima i za prevoz povređenih do bolnica.

 Nekoliko hiljada demonstranata okupilo se u sredu u centru Ljubljane u nastavku antivladinih protesta podstaknutih nezadovoljstvom zbog korona mera. Tenzije ne popuštaju, zbog čega je policija upotrebila suzavac.

(Glas javnosti)

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI
KOMENTAR