Glas Javnosti

PAPRENE CENE GORIVA U KOMŠILUKU: Do juče su pun rezervoar plaćali 77 evra, evo koliko košta od danas

Slovenija
Autor: Glas javnosti

U Sloveniji od danas prestaju da važe regulisane cene naftnih derivata, a maloprodajne cene benzina i dizela naglo su porasle širom države nakon što vlada nije uspela da produži ograničenja. Početkom iduće sedmice očekuje se njihov dodatni rast, prenosi RIA.

Slovenačka vlada je 14. marta odredila maksimalnu cenu benzina evropremijum 95 od 1,5 evra po litru, evrodizela 1,54 litara sa PDV-om. Na sastanku u subotu, Vlada je odlučila da ne produžava ograničenja.

"Cena litra evropremijuma 95 benzina na pumpama u zemlji danas se kreće od 1.617 evra do 1.619 evra, litra evrodizela - od 1.816 do 1.824 evra. Za potrošače koji su 50-litarski rezervoar benzina platili 75 evra, sada košta - 80 evra. Rezervoar za dizel od 50 litara u subotu je koštao 77 evra, po novim cenama - 90 evra", prenosi lokalna televizija nakon vožnje po benzinskim pumpama.


Kabinet premijera i lidera Slovenačke demokratske stranke Janeza Janše završava poslednju nedelju mandata nakon poraza na izborima 24. aprila. Osnivačka sednica novog saziva parlamenta zakazana je za 13. maj, a očekuje se da će oko 23. maja biti usvojena nova vlada, na čijem čelu će biti levi centar "Slobodni pokret" dugogodišnjeg energetskog menadžera Roberta Goloba.

Kako prenose slovenački mediji, s početkom maja najavljuje se i znatno povećanje cena električne energije jer prestaje mera kojom zadnjih meseci dobavljači te energije nisu smeli obračunavati potrošačima troškove mreže i neke druge namete koji su u uobičajenoj strukturi cene tog energenta.


Podsetimo, maksimalna cena evrodizela u narednih nedelju dana na pumpama u Srbiji će biti 206,20 dinara, a benzina evro premijum BMB 184 dinara, objavljeno je u petak na sajtu Minstarstva trgovine, turizma i telekomunikacija, piše Mondo.

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI
KOMENTAR